Menopauza prematură crește riscul de multiple boli după vârsta 60 de ani

Menopauza
Menopauza

Femeile care se confruntă cu menopauză prematură au de aproape trei ori mai multe riscuri să dezvolte multiple probleme medicale cronice după vârsta de 60, în comparație cu femeile care au trecut la menopauză la 50 sau 51 de ani.

Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat pe 5107 de femei care au făcut parte dintr-un studiu național care a cuprins 11.258 de femei australiene, cu vârste cuprinse între 45 și 50 de ani în anul 1996 și care au fost urmărite până în 2016. Studiul este publicat astăzi în Reproducerea umană, una dintre cele mai importante reviste de medicină dedicată reproducerii din lume, notează EurekAlert. 

Întrucât speranța de viață este acum de peste 80 de ani pentru femeile din țările cu venituri mari, o treime din viața unei femei este petrecută după menopauză. Se știe deja că menopauza prematură, care apare la vârsta de 40 de ani sau mai tânără, este legată de o serie de probleme medicale individuale din viața ulterioară, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul. Cu toate acestea, există puține informații despre existența unei asocieri între perioada menopauzei naturale și dezvoltarea mai multor afecțiuni medicale - cunoscută sub numele de multimorbiditate.

Cercetătorii de la Centre for Longitudinal and Life Course Research at The University of Queensland, Brisbane (Australia) au folosit date despre femeile care s-au alăturat prospectului studiu longitudinal australian privind sănătatea femeilor între 1946 și 1951. Femeile au răspuns la primul sondaj din 1996 și apoi au răspuns la chestionare la fiecare trei ani (în afară de un interval de doi ani între primul și al doilea sondaj) până în 2016. Femeile au raportat dacă au fost diagnosticate sau tratate pentru oricare dintre cele 11 probleme de sănătate din ultimii trei ani: diabet, tensiunea arterială, boli de inimă, accident vascular cerebral, artrită, osteoporoză, astm, boli pulmonare obstructive cronice, depresie, anxietate sau cancer de sân. Se considera că femeile au multimorbiditate dacă aveau două sau mai multe dintre aceste afecțiuni.

Vârsta femeilor la menopauză naturală a fost definită ca cel puțin 12 luni fără sângerare lunară, unde aceasta nu a fost rezultatul unei intervenții chirurgicale, cum ar fi îndepărtarea ovarelor sau histerectomie.

În cei 20 de ani de urmărire, 2,3% dintre femei au prezentat menopauză prematură și 55% au dezvoltat multimorbiditate. În comparație cu femeile care au prezentat menopauză la vârsta de 50-51 ani, femeile cu menopauză prematură au avut de două ori mai multe riscuri de a dezvolta multimorbiditate până la 60 de ani și de trei ori mai mari de a dezvolta multimorbiditate de la 60 de ani.

Dr. Xiaolin Xu, care a condus cercetarea ca parte a tezei sale de doctorat la Universitatea din Queensland și care este acum profesor de cercetare la Universitatea Zhejiang, China, a declarat: „Am constatat că 71% dintre femeile cu menopauză prematură au dezvoltat multimorbiditate de către vârsta de 60 de ani comparativ cu 55% dintre femeile care au prezentat menopauză la 50-51 de ani. În plus, 45% dintre femeile cu menopauză prematură au dezvoltat multimorbiditate în 60 de ani, comparativ cu 40% dintre femeile care au prezentat menopauză la 50 de ani. -51."

Profesorul Gita Mishra, directorul Centrului și autorul principal al lucrării, a declarat: „Constatările noastre indică faptul că multimorbiditatea este frecventă la femeile în vârstă mijlocie și la vârstele fragede. Menopauza prematură este asociată cu un risc crescut de a dezvolta multimorbiditate, chiar și după ajustarea pentru afecțiuni cronice anterioare și pentru posibili factori care ar putea afecta rezultatele, cum ar fi dacă femeile au avut sau nu copii, câți, educație, indice de masă corporală, fumat și activitate fizică ".

Dr Xu a adăugat: „Am constatat, de asemenea, că menopauză prematură este asociată cu o incidență mai mare a afecțiunilor cronice individuale".

Cercetătorii spun că este de părere că acesta este primul studiu care a evaluat legătura dintre menopauză prematură și dezvoltarea multimorbidității într-un grup mare de femei și cu urmăriri prospective pe termen lung.

"Constatarile noastre sugereaza ca profesionistii din domeniul sanatatii ar trebui sa ia in considerare furnizarea de screening si evaluare a factorilor de risc atunci când se trateaza femeile care se confrunta cu menopauza prematura naturala, pentru a evalua riscul lor de multimorbiditate", a spus prof. Mishra. Rezultatele noastre subliniază, de asemenea, că multimorbiditatea ar trebui să fie considerată o prioritate clinică și de sănătate publică, atunci când factorii de decizie analizează modul de control și de prevenire a problemelor de sănătate cronică la femei.

Studiul nu arată că menopauza prematură provoacă dezvoltarea multimorbidității, doar că există o asociere. O limitare a studiului este că cercetătorii s-au bazat pe informații auto-raportate de la femei.

Cercetătorii cercetează acum ce factori de risc ar putea fi vizați pentru a preveni sau încetini dezvoltarea problemelor de sănătate la femeile care suferă menopauză prematură. Acestea includ îmbunătățirea dietei și a exercițiilor fizice, excluderea fumatului, controlul greutății corporale, implicarea în activități de stimulare mentală și screeningul regulat pentru cancer și alte probleme medicale legate de sistemul reproducător.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel