Ministerul Educației: Elevii și preșcolarii, prezenți fizic la ore în 16.120 de școli. Cum se va face testarea

Dana Lascu |
Data publicării:
Părinții care așteaptă copii să iasă la poarta școlilor vor trebui să poarte mască. Foto: Pixabay
Părinții care așteaptă copii să iasă la poarta școlilor vor trebui să poarte mască. Foto: Pixabay

Ministerul Educației a anunțat că de astăzi un număr de 16.120 de unități de învățământ, din totalul celor 17.912 existente la nivel național, inclusiv unitățile conexe, funcționează cu prezență fizică. Elevii și preșcolarii merg la școală. Elevii și preșcolarii vor fi testați contra COVID-19

„Începând cu data de 22 noiembrie, 16.120 de unități de învățământ (cu personalitate juridică și structuri arondate) din totalul celor 17.912 existente la nivel național, inclusiv unitățile conexe, vor funcționa cu prezență fizică. Numărul total de elevi/ preșcolari din aceste unități este de peste 2.600.000”, a informat vineri Ministerul Educației.

Conform sursei citate, alte 1.792 de unități de învățământ vor continua cursurile în sistem online.

Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății prin care se aprobă, începând de luni, permiterea prezenței fizice la activitățile didactice în unitățile de învățământ preuniversitar din localitățile în care rata de incidență este sub 3/1000, independent de procentul de vaccinare a personalului din unitatea de învățământ, a fost publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit modificărilor incluse în Ordinul ministrului Educației și al ministrului Sănătății, interimar, nr. 5.338/2.015/2021, consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar emit decizia privind reluarea cursurilor cu prezență fizică prin raportare la rata de incidență, publicată pe site-ul Ministerului Educației, cu informarea inspectoratelor școlare județene/ISMB.

Cum se va desfășura testarea elevilor în școli

Instrucțiunea emisă de ministrul Sănătății interimar privitoare la procedura de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ, a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial.

La articolul 1 se arată că prezenta instrucțiune are ca scop asigurarea unui cadru unitar de realizare a activității de testare a preșcolarilor/elevilor prin teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, la nivelul tuturor unităților de învățământ.

Procedura de administrare a testelor rapide în școli și modelul Formularului de exprimare a consimțământului părintelui sau al reprezentantului legal al preșcolarului/elevului, în vederea realizării testării, sunt prezentate în Anexele care fac parte integrantă din prezenta instrucțiune.

Astfel, în Anexa 1, referitoare la procedura de administrare, se arată că testarea periodică cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se realizează în prima și în a patra zi lucrătoare a săptămânii, înaintea începerii orelor de curs.

Tot în anexă se menționează că testarea se va efectua în sala de clasă/grupă sau în alte spații, sub îndrumarea cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ sau la domiciliu, sub îndrumarea părinților/reprezentanților legali.

În cuprinsul Anexei 1 sunt menționate și recomandări generale de utilizare a testelor rapide antigen efectuate din proba de salivă, precum și pentru testarea propriu-zisă.

În plus, se menționează că Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București asigură sprijin metodologic, inspectoratelor școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București, privind testarea cu teste rapide antigen din salivă în unitățile de învățământ, precum și pentru managementul cazului cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă.

În responsabilitatea Direcțiilor de sănătate publică intră și coordonarea instruirii cadrelor medicale sau a persoanelor desemnate din unitățile de învățământ privind modalitatea de utilizare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din probă de salivă, de interpretare a rezultatelor acestora, precum și de colectare a testelor utilizate.

Anexa 2 a instrucțiunii prezintă detaliat modelul formularului de exprimare a consimțământului părintelui sau al reprezentantului legal al preșcolarului/elevului, în vederea realizării testării și pașii de urmat pentru completarea și semnarea acestui document.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel