Ministerul Sănătății: masterplan pentru prevenirea și controlul cancerului, în lucru

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancer
Cancer

Ministerul Sănătății a anunțat că are în lucru un masterplan pentru prevenirea și controlul cancerului, în acord cu ultimele direcții ale Uniunii Europene, dar și cu nevoile „reale” ale pacienților cu afecțiuni oncologice.

Masterplanul pe care Ministerul Sănătății a anunțat că îl are în lucru ar prevede dezvoltarea de acțiuni și măsuri pe mai multe paliere, precum prevenția, diagnosticul precoce, tratamentul, îngrijirile paliative și de hospice, reabilitarea oncologică, psiho-oncologie și cercetare.

Principalele acțiuni care sunt avute în vedere pentru realizarea obiectivelor sunt: adaptarea examinărilor necesare pentru screening-ul cancerului cu localizările cele mai frecvente (col uterin, tract digestiv, sân, plămân, prostată); implementarea măsurilor pentru evitarea dezvoltării tumorilor asociate infecțiilor virale (inclusiv plan de vaccinare împotriva papilloma-virus și virusul hepatitic C); asigurarea standardului terapeutic tuturor pacienților oncologici, indiferent de vârstă, gen, origine, domiciliu sau statutul de asigurat; definirea și certificarea centrelor oncologice; acces transparent și rapid către tratamente antineoplazice inovative; dezvoltarea îngrijirilor paliative și de hospice; oferirea de suport psiho-oncologic; stimularea/încurajarea participării pacienților la studiile clinice autorizate, în paralel cu îmbunătățirea finanțării din cercetarea independentă.

Ministerului Sănătății a mai precizat și că urmărește o schimbare de paradigmă prin dezvoltarea programelor de depistare precoce a afecțiunilor oncologice, astfel încât să existe posibilitatea unei rate mai mari de succes în asigurarea tratamentului.

Nou tip de program curativ de chirurgie oncologică

„Începând cu luna aprilie 2020, odată cu intrarea în vigoare a noului Contract-Cadru, împreună cu comisiile de chirurgie și chirurgie oncologică, a fost gândit și va fi funcțional un nou tip de program curativ de chirurgie oncologică. Este un program chirurgical care nu exista până în prezent și care este gratuit pentru pacienți. De asemenea, este prevăzut că programele de radioterapie și chimioterapie, care sunt vitale, să fie finanțate la costuri reale. Ministerul Sănătății urmărește dispariția listelor de așteptare pentru imagistică performantă (Computer Tomograf, RMN, PET-CT). Va fi continuată și urgentată implementarea programelor pentru depistarea precoce (screening) a bolilor cu cea mai mare incidență în rândul populației (cancer de col uterin, cancer de sân, colorectal și hepatite), ce beneficiază de o finanțare europeană importantă, de peste 100 milioane de euro", se arată într-un comunicat remis redacției.

O delegație a României condusă de secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a participat, marți, în Parlamentul European, la evenimentul de lansare a consultării publice asupra Planului European de luptă împotriva cancerului - "Accesul la îngrijiri oncologice în Europa", organizat de Comisia Europeană. Planul European de luptă împotriva cancerului va integra cinci domenii de acțiune: aplicarea principiului "Health in all policies", prevenția, asigurarea accesului corect și egal la tratamente oncologice, supraviețuirea cancerului și calitatea vieții post traumă și îngrijirile paliative.

La evenimentul organizat cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Cancerului participă Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei, Stella Kyriakides, comisar pentru Sănătate și siguranță alimentară, Manfred Weber, președintele PPE, lideri politici, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, miniștri ai sănătății, medici academicieni, oameni de știință și profesioniști din domeniul sănătății, sectorul privat și ONG-uri, precum și asociații care vor reprezenta pacienți cu cancer și supraviețuitorii, inclusiv din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel