Medic român, întors în țară după 33 de ani de muncă în spitalele din Germania și Franța: Acolo nu umblă câinii cu covrigi în coadă cum spun românii

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Monica Papaianu - Foto: captura Antena 3 CNN
Monica Papaianu - Foto: captura Antena 3 CNN

Iată povestea medicului care a revenit în România după 33 de ani de muncă în spitalele din străinătate. Ce proiect uriaș are pentru România.

România se confruntă cu o adevărată criză de medici. O mulțime de studenți pleacă în spitalele din străinătate după terminarea studiilor și după ce se specializează în Universitățile de Medicină din țară, iar de la an la an, o mulțime de locuri rămân neocupate atât la Rezidențiat, cât și pe posturile scoase la concurs de spitale. Lipsa resurselor, salariile mici, lipsa tehnologiilor în domeniul medical îi împing pe mulți să plece. 

Cu toate acestea, numărul medicilor care pleacă și se întorc la un moment dat în România este mic, dar totuși mai există o speranță. 

Monica Papaianu este unul dintre puținii specialiști în tratamentul durerilor cronice.

Monica Papaianu  a decis să plece din țară în anii '90, după șocul trăit la Revoluție și la Mineriadă, dar s-a întors acum să ne învețe și pe noi ce a acumulat în anii de meserie peste hotare, iar acum, după 33 de ani, s-a întors în România.

Medicul Monica Papaianu și-a spus povestea și a dezvăluit că s-a confruntat pentru prima dată cu experienţe teribile, la limita dintre viaţă şi moarte, în '89 la Revoluție, o perioadă care a lăsat urme adânci în sufletul ei.

Un cercetător de la Harvard a dezvăluit secretul tinereţii: Am putea trăi mai mult de 100 de ani. Se numește hormesis. Bătrâneţea este doar o altă boală

Însă, Revoluția și Mineriada au făcut-o pe Monica Papaianu să aleagă alt drum în viață, departe de țară, deși tot ce și-a dorit a fost să ajute românii răniți să se facă bine.

"Am decis să plec din România în 1990 în urma Mineriadei. Pe vremea aceea eram studenta în anul trei la Medicină și tocmai făceam un stadiu de Chirurgie.

În octombrie 1989 am învățat despre plăgile prin împușcare și ne gândeam cu toții ce aberație, nu văzusem niciodată, aveam două ore la televizor pe vremea lui Ceaușescu și nici măcar nu văzusem vreodată o armă.

Pe 21 decembrie eram pe străzi la Piața Universității și pe 22 dimineața m-am dus unde făceam stagiul, la Spitalul de Urgență, pentru ca se trăsese și erau multi răniți, și am zis că putem sa ajutam cu ceva.

Îmi aduc aminte că se scoseseră ușile și erau folosite pe post de brancardă. Am trăit un lucru extraordinar, o speranță că se termină acea perioadă oribilă a comunismului", a povestit Monica Papaianu, medic Anestezie și Terapie Intensivă, pentru Antena 3 CNN.

"Acolo nu umblă câinii cu covrigi în coadă cum spun românii"

 

Plecată din România încă de la căderea comunismului, medicul a trăit toți acești ani în Germania și apoi în Franța.

"Am plecat la mătușa mea în Germania, mi-am terminat studiile, mi-am făcut specializarea în reanimare, terapie intensiva și medicina de urgență. Am plecat pentru că am avut parte de o enormă dezamăgire și pentru că am fost lovită direct în suflet de ce s-a întâmplat", a mai spus medicul.

La sfârșitul anului 2021, Monica Papaianu a primit o propunere interesantă de la Dr. Ovidiu Palea, un excelent anestezist-resuscitator, specializat în tratamentul durerii în Statele Unite, propunere care a făcut-o să trăiască între doua lumi, cea în care s-a născut și cea în care și-a format o familie.

"Este o mică contribuție la terapia durerii, este ceea ce fac de 10 ani în Franța. 

Există multe centre de terapia durerii în Germania, sunt mai mult de 550, în Franța mai mult de 300 și mi se pare foarte important să avem și noi în România.

După cifrele internaționale, cam 15-20% din populația mondială suferă de o durere cronică și cam 10% de o durere cronică gravă care impactează viață cotidiană, care are un impact enorm asupra psihicului.

N-aș putea să spun că îmi pare rău că m-am întors, pentru că este o șansă să vezi cum se întâmplă lucrurile în diverse locuri, diverse culturi. Iar acolo nu umblă câinii cu covrigi în coadă cum spun românii", a mai spus medicului Monica Papaianu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel