MS, suplimentare: 418 locuri în plus la REZIDENȚIAT 2021

Dana Lascu |
Data publicării:

Ministerul Sănătății a anunțat că va suplimenta cu 418, numărul de locuri alocate în urma concursului de Rezidențiat 2021, pentru domeniul medicină, după ce mai mulți candidați decât numărul de locuri inițial au câștigat concursul. 

Ministrul Sănătății a anunțat că toți candidații care au obținut punctajul de promovare de peste 60% din punctajul minim pe domeniul medicină, pe țară, la REZIDENȚIAT 2021, vor fi încadrați ca rezidenți.

„Am suplimentat locurile în specialitățile deficitare (anestezie terapie intensivă, boli infecțioase, radiologie medicală, medicină de familie) corelat cu capacitatea reală de pregătire a universităților de medicină și farmacie ”, a declarat ministrul Sănătății, prof.dr. Alexandru Rafila.

La stomatologie și farmacie nu se pot suplimenta locurile

Începând din acest an, conform noilor modificări legislative adoptate în luna iulie, Ministerul Sănătății a fost abilitat să suplimenteze numărul de locuri numai în domeniul medicină.

Ordonanța nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului a fost modificată prin Legea nr. 212/2021 (art.3, alin2):

„Cifra de școlarizare pentru rezidențiat este cel puțin egală cu numărul de locuri reprezentând totalul absolvenților de medicină, medicină dentară și farmacie cu diplomă de licență din promoția anului în curs, cumulat cu numărul de posturi conform art. 18, stabilită prin ordin al ministrului sănătății. În cazul în care numărul candidaților pentru domeniul medicină care promovează examenul de rezidențiat este mai mare decât cifra de școlarizare inițial anunțată, aceasta se poate suplimenta până la repartiția candidaților....”

Spre deosebire de domeniul medicină, în domeniile farmacie și medicină dentară, dreptul de practică se obține odată cu dobândirea licenței, adică rfezidențiatul nu este obligatoriu pentru a putea profesa. 

Participare record anul acesta

În data de 21 noiembrie 2021, Ministerul Sănătății a organizat,  în condițiile speciale impuse de contextul epidemiologic actual,  concursul de intrare în Rezidențiat.

Un număr record de 12.564 candidați au concurat pe un număr de 6.311 locuri și posturi pe cele 3 domenii de pregătire, astfel:  3.942 locuri și posturi pentru domeniul medicină, câte 1.190 locuri pentru medicină dentară și 1087 locuri pentru farmacie, un număr de 92 locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel