Naștere prematură spontană, posibile cauze și modalități de a opri declanșarea ei

Dana Lascu |
Data publicării:
Riscul de nastere prematura spontana la gravide, determinat de unele bacterii din uter si vagin
Riscul de nastere prematura spontana la gravide, determinat de unele bacterii din uter si vagin

Riscul de naștere prematură spontană poate fi crescut, dar și scăzut, de șapte tipuri de bacterii și anumiți factori imuni care au fost identificați în vaginul și colul uterin al femeii.

Rezultatele unui studiu realizat de un grup de cercetători de la Facultățile de Medicină de la Universitatea din Pennsylvania și de la Universitatea din Maryland furnizează informații revoluționare despre care autorii sugerează că ar putea ajuta medicii să prezică mai bine nașterea prematură. Studiul, publicat pe 21 martie în jurnalul Nature Communications, va permite dezvoltarea de noi cercetări vizând bacteriile „rele" sau creșterea bacteriilor „protectoare".

Microbiomul cervical, diferit la femeile cu naștere prematură spontană

„Cercetările anterioare au sugerat ca microbiomul cervical vaginal este diferit la femeile care au naștere prematură, dar aceste studii au avut un număr mic de femei incluse și nu au fost concludente. Cu această cohortă mare, pentru prima dată, suntem capabili să evidențiem „semnăturile microbiene specifice" care sunt implicate în nașterea prematură", a spus autorul principal al studiului, dr Michal Elovitz, profesor de Obstetrică și Ginecologie la Pennsylvania Medicine. Elovitz este, de asemenea, co-investigator al Centrului de Cercetare pentru prematuritate al Universității din Pennsylvania, care ajută la susținerea altor studii privind microbiomele vaginale și nașterea prematură.

Nașterea prematură spontană (sPTB), definită în SUA ca naștere înainte de 37 de săptămâni de gestație (36 de săptămâni în România) și complicațiile sale, are cea mai mare contribuție la moartea infantilă în Statele Unite și în întreaga lume.

Bebelușii născuți prematur, probleme de-a lungul vieții

Bebelușii care supraviețuiesc unei nașteri premature se confruntă adesea cu probleme grave de sănătate, costisitoare, și care pot lăsa urme pe tot parcursul vieții, inclusiv probleme de respirație, pierderea vederii, paralizie cerebrală și întârzieri intelectuale. Povara economică a nașterii premature este uluitoare, cu un cost estimat de 26 de miliarde de dolari pe an numai în Statele Unite. Eșecul de a anticipa și de a înțelege cauzele nașterii premature a limitat dezvoltarea intervențiilor și terapiilor eficiente.

În noul studiu, cercetătorii au examinat probe vaginale de la un eșantion de 2.000 de femei însărcinate, luate la trei puncte distincte din timpul sarcinii, pentru a identifica bacteriile care alcătuiesc microbiota cervicovaginală. Datele conțin cea mai mare mostră de microbiotă cervicovaginală la femeile gravide colectată până în prezent.

Cum poate fi scăzut riscul

Folosind o modelare Bayesian inovatoare a microbiotei cervicovaginale, șapte bacterii au fost identifcate că ar crește semnificativ riscul de naștere prematură spontană, cu un efect mai puternic văzut la femeile afro-americane. Nivelurile vaginale superioare ale peptidei antimicrobiene beta-defensin-2, o parte din sistemul nostru imunitar înnăscut, au scăzut însă riscul de naștere prematură spontană asociat cu microbiota cervicovaginală. Efectul protector al acestui marker imunitar a fost mai mare la femeile afro-americane.

Descoperirile sunt promițătoare pentru dezvoltarea de teste-diagnostic pentru a identifica cu precizie femeile cu risc de naștere prematură spontană la începutul sarcinii. Este important faptul că acest studiu oferă noi perspective asupra cauzelor unei disparități rasiale semnificative observate la nașteri premature. Strategiile terapeutice ar putea include modulatori imuni și terapiile bazate pe microbiome pentru a reduce acest efect semnificativ asupra sănătății mamei și, mai ales, copilului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel