EXCLUSIV Cancerul care poate fi eradicat. Dr. Emel Nuraltay: Se reduce riscul enorm! Nu lasă loc de dubii

Acest tip de cancer poate fi prevenit în proporție de 80%. Două țări din lume, respectiv Mara Britanie și Australia, au eradicat acest tip de cancer.
Cancerul de col uterin poate fi prevenit în proporție de 80% prin vaccinarea. Vaccinarea HPV reduce șansele de a dezvolta cancerul de col uterin.
Cancerul de col uterin, prevenit prin vaccinare
Dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, cum poate fi eradicat cancerul de col uterin și cum se administrează, de fapt, vaccinul anti-HPV.
"Există program național de vaccinare. În acest moment, la nivelul României, avem un program care pentru tinerele fete cu vârsta cuprinsă între 11-18 ani asigură vaccinarea gratuită prin rețeaua medicului de familie, iar pentru femeile între 18-45 de ani, vaccinarea se întâmplă cu o reducere de 50% pentru prețul total al celor trei doze de vaccinare.
La femeile care și-au început viața sexuală, vaccinarea are loc în trei doze. A doua doză se administrează la o lună de la prima doză, iar a treia doză se administrează după 6 luni.
La fetele tinere și cele care nu și-au început viața sexuală este suficientă administrarea a două doze de vaccin. Vorbim de vaccinul care conține imunizare pentru 9 tulpini dintre cele mai oncogene, care sunt întâlnite la pacientele diagnosticate cu cancer de col uterin", a explicat dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Vezi și: De ce ne doare capul când se schimbă vremea. Cum ne influențează, de fapt, presiunea atmosferică
Vaccinarea anti-HPV reduce riscul de cancer
Vaccinarea anti-HPV - FOTO: Freepik@EyeEM
Prin vaccinarea anti-HPV, persoanele sunt protejate împotriva infecțiilor cu anumite tulpini de HPV care sunt responsabile pentru majoritatea cazurilor de cancer de col uterin. Aceasta oferă o șansă semnificativă de reducere a incidenței cancerului de col uterin în populație.
"Enorm de mult se reduce riscul. Vaccinarea asigură o protecție de foarte lungă durată, o protecție care durează zeci de ani. Dacă vorbim de o pacientă care poartă deja virusul HPV, aducem un plus imunității pe care a câștigat-o deja infectându-se în mod natural. La cele care se vaccinează inainte de a fi infectate sau înainte de a-și începe viața sexuală, protecția este asigurată într-un procent de peste 80%.
Sunt țări care au eradicat această boală prin vaccinare în masă. Mă refer la Marea Britanie și Australia. Populația a fost vaccinată în masă, prin program național, acum 10-15 ani.
Vezi și: Alimentul care previne demența. O lingură pe zi reduce riscul de deces cu 28%
Și la noi a fost o campanie de vaccinare, dar a fost un eșec pentru că informațiile nu au fost suficiente și oamenii au fost extrem de reticenți. În Marea Britanie și Australia, vaccinarea în masă a dus la eradicarea bolii. Anul trecut, în 2023, în Marea Britanie au murit ZERO femei de cancer de col uterin.
Este o experiență care nu lasă loc de dubii", a mai subliniat dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-