Fructele îngrașă? Zahărul din fructe este periculos? Răspunsul te va surprinde

Fructele sunt rele pentru copii? Adevărul pe care nutriționiștii nu ți-l spun te va uimi!
Tot mai mulți părinți sunt îngrijorați că fructele ar fi "rele" pentru copii, din cauza conținutului lor de zahăr. Această idee este alimentată de mișcarea "fără zahăr", care demonizează zahărul, acuzându-l că îngrașă și cauzează diabet.
Astfel, pe listele de "alimente interzise' ajung frecvent chiar preferatele copiilor, cum ar fi bananele și fructele de pădure. Dar cât adevăr este, de fapt, în aceste afirmații?
Zahăr natural vs zahăr adăugat
Zahărul în sine nu este periculos, însă contează ce tip de zahăr consumă copiii. Vestea bună este că fructele conțin zaharuri naturale, care sunt sănătoase și oferă energie. Pe lângă aceasta, fructele sunt bogate în vitamine și minerale esențiale pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor, cum ar fi vitaminele A, C, E, magneziu, zinc și acid folic, potrivit Reuters.
Fibrele din coaja fructelor ajută digestia, iar cele solubile din pulpa fructului contribuie la menținerea unui nivel optim al colesterolului, reducând riscul de boli cardiovasculare.
Zahărul problematic este cel adăugat în alimentele procesate, bomboane, prăjituri, sucuri și alte gustări ambalate. Acesta adaugă calorii fără valoare nutritivă și este adesea ascuns sub peste 60 de denumiri diferite pe etichetele produselor.
Legătura dintre zahăr, greutate și diabet
Nu există dovezi care să susțină că zahărul consumat direct provoacă diabet. Diabetul de tip 1 este o boală autoimună, iar cel de tip 2 apare în general din cauza excesului ponderal, nu din cauza consumului de zahăr în sine.
Totuși, o alimentație bogată în zaharuri adăugate, specifice produselor procesate, poate duce la creșterea în greutate și, implicit, la un risc mai mare de diabet de tip 2 în timp. În schimb, copiii care consumă mai multe fructe au tendința de a avea mai puțină grăsime abdominală și un risc mai scăzut de diabet. Un studiu a arătat că o porție și jumătate de fruct pe zi poate reduce cu 36% riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
Deficiențe nutriționale și alimentația dezechilibrată
O dietă bogată în alimente procesate, cu zaharuri adăugate, duce la carențe nutriționale. Aceste produse sunt sărace în nutrienți, iar copiii care le consumă des vor mânca mai puține alimente sănătoase: legume, fructe, cereale integrale sau proteine slabe, esențiale pentru creștere și dezvoltare. În prezent, aceste „alimente de consumație ocazională” reprezintă o treime din aportul caloric zilnic al copiilor din Australia.
Așadar, cât fruct e "prea mult"?
Răspunsul simplu: nu este nevoie să limitezi consumul de fructe întregi. Sunt sățioase, hrănitoare și ajută la prevenirea bolilor. Mai mult, ele pot reduce pofta de gustări nesănătoase, ambalate și pline de zahăr.
Atenție însă la sucurile de fructe și fructele uscate: sucurile pierd fibrele benefice în timpul stoarcerii, iar uscarea elimină apa și face ca aceste fructe să fie ușor de consumat în exces.
Ghidurile actuale recomandă:
- 2 porții de fructe pe zi pentru copiii de 9 ani și peste
- 1,5 porții pentru cei între 4 - 8 ani
- 1 porție pentru 2 - 3 ani
- 0,5 porții pentru 1 - 2 ani
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Ce este, de fapt, pepenele verde cu miez galben?
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Fructul mai puternic decât vitaminele. Reduce riscul de boli grave, spun cercetătorii
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Vinul care îți distruge sănătatea fără să-ți dai seama
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Cum să faci prăjituri fără zahăr dar la fel de delicioase. Trucul pe care puțini îl știu
De ce ar trebui să pui o lămâie taiată în dormitor înainte de culcare? Efectul e uimitor
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!