Niciun caz de gripă în Anglia, în acest an. Restricțiile COVID suprimă virusul gripal

Dana Lascu |
Data publicării:
masca ne ferește de COVID dar și de gripă. Foto: Pexels
masca ne ferește de COVID dar și de gripă. Foto: Pexels

Experții în sănătate publică din Anglia spun că scăderea până aproape de dispariție a cazurilor de gripă ar putea justifica utilizarea continuă a produselor de dezinfectare a mâinilor și a măștilor, după ce pandemia de coronavirus se va termina. 

Niciun caz de gripă nu a fost detectat de oficialii din domeniul sănătății publice în Anglia în ultimele șapte săptămâni ale acestui an, cu rate de infecție la valori minime istorice, pe fondul restricțiilor în curs de desfășurare a Covid-19, notează  The Independent. 

Restricțiile sociale impuse pentru stoparea transmiterii coronavirusului, combinate cu absorbția crescută a vaccinului antigripal de anul acesta, au fost ambele creditate ca fiind cauza reducerii infecțiilor.

Sute de mii de probe au fost procesate și analizate de oamenii de știință de la Public Health England (PHE) în fiecare săptămână pentru a stabili prevalența diferitelor boli respiratorii în populație.

Dar din cele 685.243 de eșantioane prelevate care au fost examinate la laboratoarele PHE din prima săptămână a lunii ianuarie până acum, niciunul nu a fost pozitiv pentru gripă.

În ultima săptămână din decembrie 2020, doar un caz de gripă a fost confirmat prin analize de laborator.

Sezon gripal fără cazuri

Dr. Vanessa Saliba, șefa diviziei de Gripă de la PHE, a declarat pentru The Independent că „scăderea cazurilor de gripă în acest an se datorează probabil schimbărilor în comportamentul nostru, precum distanțarea socială, acoperirea feței și spălarea mâinilor, precum și reducerea călătoriilor internaționale”.

„În Anglia, mai mult de 15 milioane de persoane fac vaccinul gripal în fiecare an, ceea ce îi protejează de gripă și îi împiedică să se răspândească virusul și la altora. (...) Acest sezon gripal e cel mai reușit vreodată, cu cele mai ridicate niveluri de absorbție a vaccinurilor înregistrate la acei de 65 de ani și peste, dar și la copiii de 2 și 3 ani și la lucrătorii din domeniul sănătății”.

Virusul gripal are o rată R naturală de 1,3-1,5, în funcție de tulpină. Rata R arată de fapt cât de contagios este un virus. În comparație, valoarea R de bază pentru SAES CoV-2, virusul care declanșează COVID-19, este estimată la aproximativ 2,5-3,0.

Ce ne-a protejat de infectare

„Nu a existat sezonul gripal nicăieri în lume în acest an, inclusiv în Marea Britanie. (..) Ceea ce cred că este cu adevărat interesant este că oamenii eru obițnuiți cu ideea că avem decese gripale în fiecare an și au presupus că sunt inevitabile. Cu toate acestea, în mod clar nu sunt. (...) Am demonstrat că putem reduce decesele cauzate de gripă la aproape zero. Nu cred că daunele pe care le-am avut din cauza carantinei sunt ceva ce ar susține oricine strategic de prevenție contra gripei, dar pun în discuție ideea dacă putem face ceva”, a spus Christinei Pagel, profesor de cercetare operațională la University College London.

Ea a spus că dezinfectanții de mâini ar trebui menținuți la îndemână în toate magazinele și mijloacele de transport pentru anii următori și a argumentat că „merită să încurajăm oamenii să poarte măști” în transportul public și în alte medii aglomerate, în lunile de iarnă.

„Un alt lucru, mai ales în Marea Britanie, este această atitudine că, dacă ești bolnav, tot mergi la muncă. Trebuie să schimbăm asta. Am văzut că mulți oameni pot lucra de la distanță”, a punctat ea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel