O femeie de 91 de ani din Irlanda de Nord, prima persoană imunizată cu vaccinul Pfizer/BioNTech anti-COVID

Dana Lascu |
Data publicării:
Margaret Keenan, bătrâna de aproape 91 de ani care a făcut vaccinul Pfizer. Foto: Print screen BBC
Margaret Keenan, bătrâna de aproape 91 de ani care a făcut vaccinul Pfizer. Foto: Print screen BBC

O femeie în vârstă de aproape 91 de ani, din Irlanda de Nord, este prima persoană din lume căreia i-a fost administrat vaccinul Pfizer/BioNTech anti-COVID în afara testelor clinice. Astăzi a debutat campania de vaccinare în Marea Britanie, prima țară din lume care a demarat o astfel de procedură. 

Margaret Keenan, care este din Enniskillen, și a spus BBC că s-a simțit privilegiată să primească vaccinul anti-COVID-19, care i-a fost administrat la University Hospital din Coventry. Ea va împlini 91 de ani săptămâna viitoare. Vaccinul i-a fost administrat la ora locală 06:30.

„Mă simt atât de privilegiată să fiu prima persoană vaccinată împotriva COVID-19, este cel mai frumos cadou de dinaintea aniversării pe care mi-l puteam dori, pentru că înseamnă că, în sfârșit, pot fi nerăbdătoare să petrec timp cu familia și prietenii de Anul Nou, după ce am fost singură mare parte din an”, le-a spus Margaret Keenan jurnaliștilor britanici. 

Ea a mulțumit și echipei medicale de la NHS (National Health Service) pentru îngrijirea oferită. „Sfatul meu pentru orice persoană căreia îi este oferit vaccinul este să îl primească. Dacă eu îl pot face la 90 de ani, atunci și voi îl puteți face”.

Campania de vaccinare contra COVID din Marea Britanie a debutat în această dimineață. Ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock, a numit momentul „istoric”.

Țara europeană cel mai grav afectată de pandemie, cu peste 61.000 de decese, Marea Britanie este primul stat, pe plan mondial, care a autorizat utilizarea vaccinului dezvoltat de Pfizer și BioNTech și prima țară occidentală care demarează o campanie proprie de vaccinare.

Campania de vaccinare, un MOMENT ISTORIC

Ministrul Matt Hancock, care a supranumit prima zi din campania de vaccinare „Ziua Victoriei”, a subliniat că „săptămâna următoare este un moment istoric”.

„Vor avea prioritate cei mai vulnerabili și cei cu vârsta peste 80 de ani, personalul caselor pentru vârstnici”, precum și cei din serviciul public de sănătate „vor fi printre primii care vor primi vaccinul”, a precizat acesta, duminică, într-un comunicat citat de Agerpres. 

În acest scop, mai multe „hub-uri” au fost instalate în 50 de spitale, urmând ca alte 1.000 de centre de vaccinare să fie organizate, potrivit Ministerului britanic al Sănătății.

Restricțiile privind manipularea acestui vaccin, care trebuie depozitat la o temperatură de -70 de grade Celsius, reprezintă provocări logistice, au subliniat autoritățile sanitare. Vaccinul trebuie transportat de o companie specializată, iar decongelarea dozelor durează mai multe ore.

Marea Britanie a comandat 40 de milioane de doze de vaccin, cu ajutorul cărora vor fi protejate 20 de milioane de persoane, fiind necesare două inoculări. Într-o primă etapă, 800.000 de doze vor fi disponibile în Regatul Unit.

Potrivit unor publicații britanice, regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 94 de ani, și soțul acesteia, prințul Philip, de 99 de ani, vor fi vaccinați în curând, Mail on Sunday afirmând că aceștia plănuiesc să anunțe în mod public momentul imunizării pentru a ''încuraja populația să se vaccineze'', autoritățile temându-se că militanții anti-vaccin ar putea răspândi îndoieli în rândul populației.

În ciuda rapidității cu care autoritatea de reglementare britanică a autorizat vaccinul, directoarea executivă a instituției, June Raine, a subliniat duminică, pentru postul BBC, că „cele mai înalte standarde” internaționale au fost aplicate.

Pentru a evita orice complicație legată de Brexit și de perioada de tranziție care se încheie pe 31 decembrie, guvernul plănuiește să recurgă la transportul cu ajutorul avioanelor militare în caz de întârzieri la graniță. „O vom face, dacă este necesar”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel