O formă specializată injectabilă de Vitamina D (nu cea care se găsește la farmacie) poate opri inflamația la pacienții cu COVID-19 sever. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

O variantă extrem de concentrată și administrată intravenos de vitamina D (nu versiunea OTC eliberată fără prescripție medicală din farmacii) poate duce la oprirea inflamației la pacienții cu COVID-19 sever, arată un nou studiu.

Oamenii de știință au descoperit modul în care vitamina D funcționează pentru a reduce inflamația cauzată de celulele imune care ar putea fi relevante pentru răspunsurile la boala COVID-19 severă (care necesită spitalizare și intubare). Într-un studiu publicat în comun de Universitatea Purdue și National Institutes of Health (link direct studiu), oamenii de știință explică acest mecanism.

Majid Kazemian, profesor asistent în departamentele de Informatică și Biochimie de la Universitatea Purdue, este co-autorul principal al studiului, împreună cu Dr. Behdad Afzali, șeful Departamentului de Imunoreglare de la Institutului Național american de Diabet, Boli Digestive și de Rinichi.

„Studiul nostru demonstrează un mecanism prin care vitamina D reduce inflamația cauzată de celulele T. Acestea sunt celule importante ale sistemului imunitar, implicate ca parte a răspunsului imun la infecția care cauzează COVID-19. Cercetări ulterioare, în special studii clinice și testare la pacienții cu COVID-19 sever sunt necesare înainte ca aceasta să poată fi adoptată ca opțiune de tratament” notează Kazemian, într-un comunicat remis redacției. „Nu recomandăm utilizarea vitaminei D normale, de la farmacie. Nimeni nu ar trebui să ia mai mult decât dozele recomandate de vitamina D în încercarea de a preveni sau combate infecțiile cu COVID”, a avertizat acesta.

Studiile anterioare au arătat capacitatea vitaminei D de a reduce inflamația cauzată de celulele T - celulele inflamate din plămâni caracteristice celor mai severe și periculoase cazuri de COVID-19. Dar este foarte important să fie înțeles modul în care funcționează un medicament, atât pentru a maximiza beneficiile administrării sale, pentru a minimiza posibilele daune directe sau colaterale (cum ar fi să împiedicăm oamenii să își autoadministreze medicamente antiparazitare pentru animale sau să-și injecteze de produse de curățare de uz casnic în vene, cum s-a întâmplat deja), cât și pentru a deschide calea pentru tratamente viitoare, au notat cercetătorii. 

Dacă oamenii de știință înțeleg cum funcționează vitamina D în combaterea inflamației, ei înțeleg mai multe despre cum funcționează atât medicamentul, cât și bolile asociate, deschizând calea pentru medicamente noi și mai eficiente.

Nu e varianta de vitamina D din farmacie

Kazemian și echipa sa au început prin a studia modul în care virușii afectează celulele pulmonare într-un studiu anterior. Constatând că virușii pot declanșa o cale biochimică, cunoscută sub numele de sistemul complement pentru cel imunitar, cercetătorii au început să caute modalități de a perturba această cale și de a ameliora inflamația ulterioară.

Echipa a studiat și analizat celule pulmonare individuale de la opt persoane cu COVID - ceva posibil doar datorită experienței lui Kazemian cu secvențierea genelor și extragerea datelor. Ei au descoperit că, în celulele pulmonare ale persoanelor cu COVID-19, o parte a răspunsului imunitar este excesiv, exacerbând inflamația pulmonară.

„În infecțiile normale, celulele Th1, un subset de celule T, trec printr-o fază proinflamatoare”, a detaliat Kazemian. „Faza proinflamatoare elimină infecția, iar apoi sistemul se oprește și trece la faza antiinflamatoare. Vitamina D ajută la accelerarea acestei tranziții de la faza proinflamatoare la cea antiinflamatoare a celulelor T. Noi nu știm asta cu certitudine de sută la sută, dar am emis impoteza că vitamina D ar putea ajuta pacienții cu inflamație severă cauzată de celulele Th1.”

La pacienții cu COVID-19, faza proinflamatoare a celulelor Th1 pare să nu fie oprită, posibil pentru că pacienții nu aveau suficientă vitamina D în sistemul lor sau pentru că ceva din răspunsul celulei la vitamina D a fost anormal. În acest caz, cercetătorii cred că adăugarea vitaminei D la tratamentele existente sub forma unui metabolit intravenos foarte concentrat și prescris, poate ajuta și mai mult oamenii să se recupereze după infecțiile cu COVID-19, deși ei admit că nu au testat această teorie.

„Am descoperit că vitamina D – o formă specializată a acesteia, nu forma pe care o puteți obține la farmacie – are potențialul de a reduce inflamația în eprubetă și ne-am dat seama cum și de ce face asta”, a spus Kazemian. „Cu toate acestea, este important să înțelegem că nu am efectuat un studiu clinic, iar rezultatele experimentelor noastre în eprubetă trebuie testate în studii clinice pe pacienți reali pentru a fi validate”, a punctat cercetătorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel