O sâcâitoare durere de dinți, simptomul unui cancer mutilant: Prima operație a eșuat. Am fost dusă înapoi în sala de operație pentru o altă intervenție de 10 ore

Monika Baciu |
Data publicării:
cancerul oral - FOTO: Pexels@Tima Miroshnichenko
cancerul oral - FOTO: Pexels@Tima Miroshnichenko

O durere sâcâitoare de dinți s-a dovedit a fi simptomul unui cancer mutilant. O femeie, de 49 de ani, a fost șocată când a aflat că a fost diagnosticată cu un cancer care, de obicei, este întâlnit în cazul bărbaților în vârstă.

O durere de dinți i-a adus unei femei un diagnostic șocant: CANCER. Andrea Fleming, în vârstă de 49 de ani, din vestul Belfastului, a mers la dentist anul trecut plângându-se de o durere de dinți, ceva destul de obișnuit în familia ei. Cu toate acestea, a primit diagnosticul de cancer bucal, o boală asociată de obicei bărbaților mai în vârstă.

Ea a fost trimisă la echipa de Chirurgie Cap și Gât la Spitalul Ulster. Înainte de Crăciun anul trecut, i s-a confirmat diagnosticul de cancer bucal. În ultimele luni, a trecut prin diverse tratamente, inclusiv o intervenție chirurgicală majoră și radioterapie.

Durerile de dinți, obișnuite în familia femeii

Andrea a povestit despre bătălia pe care a și cum se consideră ”norocoasă” să mai fie în viață.

”Întotdeauna am avut probleme cu abcesele, la fel și părinții mei și fratele meu. Am mers la dentistul meu cu opt luni înainte să fiu trimisă la echipa de Chirurgie Cap și Gât la Spitalul Ulster.

În februarie am aflat gravitatea situației și că era vorba de cancer. Am avut o intervenție chirurgicală în mai, care nu a decurs conform planului, și o ședere de 10 zile s-a transformat în șapte săptămâni.

S-a descoperit că tumoarea s-a extins în maxilarul meu inferior, așa că a trebuit să mi se scoată maxilarul inferior și să fie reconstruit cu o placă metalică și os de pe gamba mea.

Acea operație a durat peste 14 ore și a implicat construirea podelei sub limbă, numită lambou. Dar zece zile mai târziu, aceasta a eșuat și am fost dusă de urgență înapoi în sala de operație pentru încă o intervenție lungă de zece ore.

Chirurgul a spus că a fost un miracol că a reușit să-mi redea funcționalitatea maxilarului, pentru că e neobișnuit ca lamboul să eșueze după atât de mult timp. De obicei, în ziua a zecea ești externat, dar, din păcate, eu am fost una dintre persoanele nefericite.

După aceea, am avut șapte săptămâni de radioterapie în fiecare zi la Centrul de Cancer din Spitalul Belfast City. Acum trei săptămâni, am luat o infecție în gât, așa că acum sunt pe antibiotice intravenoase pentru câteva săptămâni. Dar sunt norocoasă că încă sunt aici și încă lupt, în timp ce aștept rezultatele pentru a vedea dacă au eliminat tot cancerul”, a mărturisit femeia, potrivit Mirror.

Vezi și: Atacul de panică vs tulburarea de panică, diferențe majore. Cum recunoști simptomele. Când e cazul să mergi la psiholog

Cancerul oral, descoperit la stomatolog

Medicii stomatologi sunt cei care pot depista semnele cancerului bucal și o vor face ca parte a controalelor regulate. Prin urmare, este benefic să mergi la dentist în mod regulat, deoarece acest lucru poate ajuta la detectarea precoce a cancerului bucal.

Pe lângă vizita la dentist, se recomandă și autoexaminarea pentru cancerul bucal. Este un proces simplu și potențial salvator de viață.

Simptomele la care să fii atent:

- Ulcere bucale care nu se vindecă în decurs de trei săptămâni

- Pete roșii și albe în gură

- Umflături sau noduli neobișnuiți în zona gurii sau a gâtului

”Vă cunoașteți singuri și dacă simțiți că ceva nu e în regulă, nu ezitați să cereți o a doua sau a treia opinie. Cancerul bucal este considerat o boală a bărbaților în vârstă și afectează cei care fumează. Eu nu am fumat, dar de atunci am întâlnit câteva doamne cu același tip de cancer ca al meu, care sunt în aceeași situație”, a mai spus femeia.

Vezi și: Cojile de banane, pline de nutrienți. Pot trata mâncărimile de pe piele și durerile de cap

Cancerul oral, cauze

Cancerele bucale se formează atunci când celulele de pe buze sau din cavitatea bucală suferă modificări (mutații) în ADN-ul lor. ADN-ul unei celule conține instrucțiunile care îi spun acelei celule ce să facă.

Mutațiile schimbă indicațiile celulelor, determinându-le să continue să crească și să se dividă atunci când celulele sănătoase ar muri. Celulele anormale acumulate pot forma un tumor. În timp, acestea se pot răspândi în interiorul gurii și în alte zone ale capului și gâtului sau în alte părți ale corpului.

Cancerele bucale încep cel mai adesea în celulele plate și subțiri (celulele scuamoase) care acoperă buzele și interiorul gurii. Cele mai multe cancere orale sunt carcinome cu celule scuamoase.

Nu este clar ce cauzează mutațiile în celulele scuamoase care duc la cancerul bucal. Cu toate acestea, medicii au identificat factori care pot crește riscul de cancer bucal, potrivit Mayo Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel