OMS: Interdicțiile generale de călătorie nu vor împiedica răspândirea variantei Omicron

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Aeroport și condiții de călătorie în pandemia COVID-19. Foto: Pixabay
Aeroport și condiții de călătorie în pandemia COVID-19. Foto: Pixabay

Experții de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au explicat marți că interdicțiile generale de călătorie nu vor împiedica răspândirea noii variante Omicron a coronavirusului, cerând țărilor să adopte o abordare bazată pe o evaluare a riscurilor.

Țările din Uniunea Europeană, inclusiv România, au decis deja suspendarea zborurilor către mai multe state din Africa – Malawi, Botswana, eSwatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe – în încercarea de a stăvili răspândirea variantei mutante Omicron de coronavirus. La fel au procedat și SUA; Canada, Australia și alte state ale lumii.

Dar oficialii OMS spun că măsura nu va opri răspândirea, ci cel mult o va întârzia și că efectele acestor măsuri vor fi dramatice.

 „Interdicțiile generale de călătorie nu vor împiedica răspândirea internațională și sunt o povară grea asupra vieților și mijloacelor de subzistență. În plus, ele pot avea un impact negativ asupra eforturilor globale de sănătate în timpul unei pandemii, descurajând țările să semnaleze și să facă schimb de date epidemiologice și de secvențiere”, au arătat experții OMS într-un document tehnic.

Descoperirea variantei Omicron a declanșat temeri la nivel global privind o posibilă rezistență la vaccinuri și ar putea prelungi pandemia de COVID-19 declanșată în urmă cu doi ani.

Cazuri noi de infectare cu noua variantă de coronavirus OMICRON sunt confirmate, de la o zi la alta, în din ce în ce mai multe țări din Europa. Luni, Spania, Cehia și Austria s-au adăugat listei cu cazuri de COVID datorate acestei variante mutante, după Germania, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Olanda și Italia. În total cele 9 țări europene au în total zeci cazuri confirmate. Doar marți, în Olanda, au fost confirmate 12 cazuri de infectare cu tulpina mutantă Omicron.

Astăzi, secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că sportivii români și ceilalți cetățeni care au fost repatriați din Africa de Sud sunt negativi la testul COVID, dar vor sta toți în carantină până când și al doilea test, făcut peste 8 zile, va ieși și el negativ. 

„În avion aveam cetăţeni români, o parte era echipa de la Baia Mare, o parte erau cetăţeni români din zona Bucureşti, Ilfov, Călăraşi, Constanţa, Râmnicu Vâlcea, Dolj şi Vaslui. La acest moment, ultimii rămaşi la testare sunt cei din Bucureşti - Ilfov şi urmează să plece către locul de carantinare şi am avut, totodată, un număr de cetăţeni din alte țări. Până acum, toate testele au fost negative, nu avem nicio persoană cu probleme medicale”, a spus Raed Arafat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel