Oncologie, ce înseamnă „normalitate”. Dr Achimaș-Cadariu: Cele mai bune lecții învățate din pandemie

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
 Prof. univ. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu. Foto: DC News
Prof. univ. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu. Foto: DC News

Prof dr Patriciu ACHIMAȘ-CADARIU, Directorul Institutului Oncologic Cluj, spune că din această pandemie trebuie să învățăm anumite lecții și că se poate merge mai departe și fără probleme în Oncologie, dacă se respectă anumite reguli. 

Prof dr Patriciu ACHIMAȘ-CADARIU, Directorul Institutului Oncologic Cluj, a explicat, EXCLUSIV la dezbaterea „Cum va arăta „noua normalitate” în sistemul sanitar”, că de la izbucnirea pandemiei COVID-19, lucrurile sau adaptat din mers. Din experiența ultimelor 3-4 luni putem să extrage lecțiile pe care le putem învăța pentru viitor, a explicat profesorul. 

„Sigur că totul a început cu reglementările legiferate și ne-am adaptat lor și am început cu triajul. Asta a dus la cozi, pe care de altfel presa le-a evidențiat, fiecare cât a înțeles și cum a înțeles, și le mulțumesc celor care ne-au dat posibilitatea să explicăm că atunci când te perfecționezi lucrurile ajung să meargă mult mai bine. Sigur, am avut și suport de la Comitetul județean de situații de urgență, de la prefect, am avut și un spital suport o perioadă pentru triaj. Am fost susținuți de comunitatea oamenilor de afaceri din Cluj și am investit inclusiv în teste. Am început testarea, fiind și centru acreditat, în momentul în care numărul de cazuri a crescut mult. Cred că a fost un model de bune practici, preluat ulterior, am testat pacienții, dar și personalul. Și evident că am găsit asimptomatici pozitivi, ei trecând prin triaj”, a explicat managerul Institutului Oncologic dn Cluj. 

El spune că în timpul stării de urgență au fost mai puțini pacienți, unul dintre motive fiind acela că le era frică să vină. Chiar și așa au fost zile când sau creat cozi. 

„Am preluat de la toate societățile de profil, aici nu mă refer doar la specialitățile pe care să zic că le reprezint din zona chirurgicală, dar și colegii de la radioterapie, oncologie medicală, au preluat practic prioritizarea aceasta a cazurilor, care este făcută în general în funcție de istoria naturală a bolilor. (...) În perioada aceasta am avut circa 1.000 – 1.500 de pacienți pe săptămână, după aceea, când măsurile s-au relaxat și am trecut la momentul în care avem o zonă de tranzit gri, în care pacienții așteaptă până le vine testul. Pentru pacienții oncologici este un program ministerial care suportă testarea”, a arătat dr Patriciu Achimaș-Cadariu.

El spune că, chiar și cu măsurile luate, sunt identificate în continuare persoane infectate, majoritatea asimptomatice, atât în rândul celor care vin la spital pentru consultații sau tratament, cât și în rândul personalului. Dar asta i se pare firesc în dinamica pandemiei și, odată ce se iau măsurile corecte, lucrurile nu degenerează. 

„Evident, identificăm în continuare asimptomatici pozitivi și evident că avem și colegi, suntem peste o mie de angajați ai Institutului, din care, din când în când, unii se pozitivează. Și atunci sigur că facem ce este de făcut din punct de vedere epidemiologic în aceste situații. Mergem mai departe. Din nou am avut cozi, pentru că pacienții au venit în număr mare, 500-600. În urmă cu câteva zile trei copilași care sunt în clasa a VIII și sunt internați la noi au susținut examenul de capacitate în Institut.  Mergem către o normalitate, asta vreau să subliniez. Dar este posibil. Trebuie să subliniem efortul copilașilor care au susținut examenul, și efortul Inspectoratului Școlar și al colegilor de la Oncologie Pediatrică, toți au conlucrat. Deci, se poate trăi normal, învățăm cum să triem pacienții. Sigur că ne-am dori să putem să-i luăm pe toți, sigur că aceste cozi apar atunci când este un număr mare de pacienți, dar nu-i putem trimite acasă când vine de la sute de kilometri depărtare. Deci, astea sunt lucruri de învățat”, a explicat managerul. 

El a subliniat și că o mare problemă e că în acestă perioadă screening pentru depistarea cancerului nu s-a făcut, lucru care va trebui rezolvat cumva. La fel, sunt și alte aspecte care ar putea fi regândite. 

„A contat abolirea screening-ului pentru moment, și poate că acesta este un subiect care poate să facă o discuție separată și importantă, pentru că trebuie să ne gândim la el. (...) Dacă aș reveni un pic la partea de profilaxie, trebuie să ne gândim cum putem adapta aceste lucruri pentru viitor, și cred că noile tehnologii, și aici mă refer la tipizarea HPV cu autoprelevare și inteligența artificială în citirea mamografiilor, eu cred că sunt două variante care vor fi luate tot mai mult în discuție. Telemedicina cred că își va găsi locul potrivit, fără excese și fără lucruri deplasate”, a exemplificat profesorul. 

Ce s-a întâmplat cu pacienții care aveau nevoie de dializă, aflați în video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel