Operațiile la pacienții cu diabet, între risc și necesitate. Explicațiile chirurgului

Steluța Indrei |
Data publicării:
Diabetul ar putea avea tratament cu hormoni
Diabetul ar putea avea tratament cu hormoni

Conf. dr. Iulian Brezean, managerul Spitalului Cantacuzino, vorbește la DC Medical, în cadrul emisiunii „Academia de Sănătate”, realizată de prof. dr. Irinel Popescu, despre cum se abordează operațiile la pacienții cu diabet și despre amploarea diabetului în rândul populației.

„Un studiu din 2015 arăta că la momentul respectiv erau înregistrați 415 milioane de bolnavi diabetici în lume și se previzionează ca, în 2040, unul din 10 oameni să dezvolte această boală metabolică”, atrage atenția conf. dr. Iulian Brezean, reputat chirurg, cu expertiză în chirurgia pacienților cu diabet, în contextul în care Spitalul Cantacuzino se află în aria Institutului Național de Diabet și Boli de Nutriție „N. Paulescu”. 

Diabetul este o boală care se instalează insidios, fără semne importante, „iar în momentul în care este diagnosticată, acest lucru se întâmplă din cauza unei complicații, fie de natură metabolică, o formă de comă hipoglicemică, fie prin apariția unei complicații”, explică specialistul.

Aproximativ 8,4% din cauzele de deces în lume sunt reprezentate de diabet și complicațiile sale. „Iar 46% dintre decesele determinate de diabet și complicațiile lui apar la vârsta de sub 60 de ani, adică la oameni relativ tineri”, subliniază conf. dr. Brezean. 

În România, 11,6% din populație are diabet zaharat, iar 2,4% din populație are această boală, dar nu este diagnosticată. 

Imunitatea scăzută, o problemă în cazul diabeticilor

Despre operațiile la pacienții cu diabet, chirurgul Iulian Brezean spune că „un astfel de pacient prezintă anumite particularități. O primă problemă este faptul că el are o imunitate scăzută în momentul în care boala este dezechilibrată. La pacientul diabetic care urmează un tratament corect și este echilibrat, studiile au arătat că imunitatea și riscul de a dezvolta o infecție este la fel ca la un om normal. Dar pacientul diabetic care are un dezechilibru metabolic, respectiv hiperglicemie, are riscuri mult mai mari de a face o complicație infecțioasă decât un alt pacient”, atenționează conf. dr. Brezean.

În cazul pacienților cu diabet, pregătirea pentru o intervenție chirurgicală necesită unele cerințe, cum ar fi echilibrarea metabolică a acestor bolnavi pre-, intra- și mai ales post-operator, cu atât mai mult cu cât ei vor fi supuși unei intervenții pe tubul digestiv, care necesită oprirea alimentației pe cale orală. Atunci pacienții vor trebui să-și primească glucoza și nutrienții pe cale intravenoasă.

Urmărește răspunsul complet în video:

Poți vedea interviul integral aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel