Ora de iarnă 2020. Sâmbătă spre duminică dormim o oră în plus

Dana Lascu |
Data publicării:
În noaptea de sâmbără spre duminică trecem la ora de iarna. Ora 04.00 devine ora 03.00. FOTO: DC Medical
În noaptea de sâmbără spre duminică trecem la ora de iarna. Ora 04.00 devine ora 03.00. FOTO: DC Medical

România va trece la ora de iarnă în acest weekend! Sâmbătă spre duminică, ora 04.00 va deveni ora 03.00

România va trece la ora de iarnă în acest weekend, în noaptea de 24 spre 25 octombrie, când ora 4.00 va deveni ora 3.00. Asta înseamnă că vom dormi astfel cu o oră în plus, iar ziua de 25 a acestei luni va fi cea mai lungă din an.

Ora de iarnă se schimbă, în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie.

Parlamentul European a adoptat renunțarea la schimbarea sezonieră a orei, dar aceasta va fi aplicată abia din 2021.

Așadar, România își va mai schimba și anul viitor ora sezonieră, iar apoi va decide dacă va păstra sau nu ora de iarnă, care este cea standard, valabilă în mai toate statele. 

Ne afectează sănătatea

Cu toții avem nevoie de un somn bun, și faptul că vom dormi o oră în plus poate să ne bucure. Dar asta nu e bine pentru toți.

Joseph Gannon, fiziolog-șef la o Clinică a Tulburărilor de Somn a explicat, pentru The Telegraph, că schimbarea bruscă a orei poate fi un motiv de îngrijorare, deși în principal pentru persoanele care au boli cronice. „Dacă sunteți sănătoși, dormiți bine și sunteți tineri, nu sunt prea multe consecințe", arăta el. „Persoanele pe care le poate afecta sunt cele care sunt deja lipsite de somn, în special în condiții precum apneea în somn”, dar și persoanele matinale, care se vor forța practic să doarmă mai mult.

Există, de asemenea, dovezi care arată că o oră în plus de somn crește numărul de accidente de mașină, dar influențează și statistica de infarct. 

„Riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei de iarnă. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional”, a confirmat conf univ dr Tudor Ciuhodaru.

Citește și: Trecerea la ora de iarnă. 5 efecte nefaste asupra sănătății

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel