Ozonoterapia în bolile reumatice. Ce spune un specialist în recuperare medicală

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Donatori  FOTO: pexels.com
Donatori FOTO: pexels.com

Una dintre metodele de tratament des recomandate pentru o parte din afecțiunile reumatice este ozonoterapia. Dr. Cornel Brotac, medic specialist recuperare, medicină fizică și balneologie ne explică la ce afecțiuni este bună aceasta.

Cu o incidență de peste 30% în Europa și 20% în România, bolile reumatice rămân un subiect fierbinte atunci când vine vorba despre bolile cu care se confruntă omul modern.

Organizația Mondială a Sănătății ridică această problemă, iar medicii tratează cât pot de bine și de eficient tot ce înseamnă artroze (coxartroze, gonartroze, spondiloartroze, artroze ale articulațiilor mici), discopatii, hernii de disc vertebral, afecțiuni inflamatorii ale articulațiilor, tendinite, bursite, fibromialgii sau contracturi muscular.

Eficiența terapeutică

Ozonoterapia este una din soluțiile din ce în ce mai recomandate astăzi. Eficiența sa terapeutică ridicată se datorează acțiunii antiinflamatorii, antialgice, miorelaxante, condroprotectoare și de refacere a funcției articulare și acțiunii reparatorii asupra terminațiilor nervoase periferice, explică Dr. Cornel Brotac, medic specialist recuperare, medicină fizică și balneologie.

„Ne luptăm cu această indicență mare a bolilor de natură reumatică, însă nu ne aventurăm să spunem că nu există soluții sau că ele sunt greu de accesat. Bunăoară, iată, există ozonoterapia care este un tratament cu rezultate excepționale pe zona reumatică. Se știe că orice țesut vătămat este prost oxigenat, tocmai acesta este motivul pentru care tratamentul cu ozon funcționează. Practic, produsul obținut dintr-un amestec de oxigen și ozon vine să oxigeneze zona și să redea elementul vital zonei respective", spune Dr. Cornel Brotac.

„Nu uităm să precizăm că ozonoterapia este unul dintre cele mai sigure tratamente, total scutită de reacțiile adverse sau alergii", continuă medicul.

Procedeul presupune, simplist explicat, recoltarea unei cantități de sânge de la pacienți, amestecarea acestuia cu ozon obținut din filtrarea în anumite condiții a aerului, și reinjectarea sângelui la același pacient, în zonele afectate de boala reumatică.

Când este recomandată ozonoterapia?

Datorită principalelor proprietăți pe care le are ozonul: antivirală, antiinflamatorie și imunomodulatorie, de reglare sistemică a homeostaziei în organism și optimizarea funcțiilor organelor și sistemelor de organe.

„În tratamentul cu ozon se întâmplă o regenerare intensă la nivel celular, are loc eliminarea toxinelor acumulate în interiorul corpului, se reduc inflamațiile, se reglează PH-ul și se înregistrează o îmbunătățire clară a circulației sângelui", explică medicul Cornel Brotac, în continuare.

Care sunt principalele efecte benefice ale ozonului?

- intensificarea circulației sangvine și eliminarea rezidurilor metabolice și a toxinelor din articulațiile aflate în suferință

- oxigenarea țesuturilor inflamate și dureroase

- blocarea secreției substanțelor care autoîntrețin inflamația și durere

- stimularea mecanismelor reparatorii în organism

- acțiune miorelaxantă și prin aceasta creșterea mobilității articulare și ameliorarea funcției acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel