Pacienții cer transparență în Sănătate: Cât au plătit, cât au costat tratamentele medicale?

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Pacienții își doresc un acces facil la informația medicală, arată un studiu online realizat de Fundația pentru apărarea cetățenilor împotriva abuzurilor statului.

Majoritatea covârșitoare a celor care au răspuns la chestionar doresc un sistem de sănătate transparent, în care accesul pacientului la informație să fie facil. De asemenea, pacienții consideră că informațiile legate de costurile tratamentelor, sumele cotizate pentru asigurări și modul în care acestea sunt cheltuite trebuie să fie ușor accesibile, la orice oră.

Principala întrebare este legată de costuri: 99,1% dintre pacienții din România vor să știe cât au costat îngrijirile medicale de care au beneficiat, iar 98,2% vor să știe care sunt sumele cu care au cotizat la sistemul de sănătate.

Modalitatea de a obține aceste date este văzută ca fiind una online. 96% dintre pacienți consideră că este nevoie de un sistem informatic care să le permită să afle care au fost costurile suportate de sistemul medical cu îngrijirile care le-au fost acordate. Pentru a realiza aceste deziderate, 96,5% consideră că este nevoie de o lege care să le permită accesul la o bază de date care să conțină sumele cotizate și costurile pentru serviciile medicale de care beneficiază pacienții.

Acestea sunt rezultatele răspunsurilor la chestionarul realizat de FACIAS, în cadrul Proiectului „Pacient român - legi juste și transparență maximă”. Cercetarea s-a realizat în perioada 15 iulie-15 august, in mediul online.

FACIAS, conform scopului statutar, dar și prin activitatea sa constantă din ultimii 14 ani, apără drepturile cetățenilor și urmărește asigurarea transparenței în funcționarea instituțiilor statului, ca principiu al democrației și statului de drept.

 

 

 

Vezi și: Se cer de urgență programe de depistare a cancerului bronhopulmonar, în România: A venit momentul schimbării acestei realități sumbre

 

În fiecare an de 1 august marcăm Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului Bronhopulmonar sub forma unui apel public din partea comunității de pacienți și a celei medicale de conștientizare a impactului negativ major al acestei boli grave asupra vieții indiviziilor și a întregii societății.

"În acest context, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) atrage încă o dată atenția asupra nevoii urgente de a prioritiza screeningul și detecția precoce cancerului bronhopulmonar în România prin inițierea de programe și politici publice menite să accelereze accesul la diagnostic și intervenții medicale în stadii timpurii, contribuind direct la salvarea de vieți.

De ce este nevoie de o intervenție urgentă în cancerul bronhopulomnar?

Cancerul pulmonar este cauza principală de deces prin cancer, fiind estimat ca la nivel global numărul de cazuri decese asociate acestui tip de cancer va crește la 2.38 milioane până în 2030 (la nivelul anului 2020 numărul de decese este de 1.8 milioane). Astfel, fără acțiuni concrete, coordonate din partea tuturor actorilor relevanți din sistemul de sănătate, decesele cauzate de cancerul bronhopulmonar vor crește cu aproximativ 30% în doar 10 ani (2020-2030), respectiv ne vom confrunta cu peste 550.000 de noi decese cauzate de această boală, în fiecare an.

România are nevoie de programe de screening și detecție precoce în cancerul bronhopulmonar: acum este momentul să acționăm!

Prevenția și supraviețuirea în cancerul bronhopulmonar sunt două obiective care pot fi atinse, cu o singură condiție: ca acesta să fie detectat în faze timpurii ale bolii, permițând implementarea de scheme terpeutice optime, cu beneficii dovedite pentru creșterea supraviețurii și creșterea calității vieții. Schimbarea pe care detecția în stadii timpurii a bolii reușește să o genereze este una de-a dreptul uimitoare: rata de supraviețuire la 5 ani în cazul persoanelor care își detectează cancerul bronhopulminar în stadii timpurii este de 68% până la 92%; prin contrast, cancerul pulomnar detectat în stadii avansate are o rată de supraviețuire la 5 ani de mai puțin de 10%.

“În cancerul de plămâni bătălia pacienților se dă inca în zile de viață pe care le câștigă, nu în luni, și cu atât mai puțin în ani. În ultimul deceniu știința a avansat foarte mult, avem tratamente și tehnologii medicale de ultimă generație care pot schimba soarta unui pacient, dându-I acestuia ani de viață. Însă pentru ca pacientul cu cancer pulomnar să poată beneficia de aceste soluții salvatoare are de parcus o etapă esențială: detecția preoce. A venit momentul schimbării acestei realități sumbre”, afirmă Cezar Irimia, Președinte FABC.

Citește mai multe despre acest subiect AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel