Pacienții cu cancer dau statul în judecată. Spitalele nu mai pot lua medicamente pe datorie, fiind nevoite să amâne sau să anuleze tratamentele bolnavilor

Foto: Freepik @Drazen Zigic
Foto: Freepik @Drazen Zigic

Mii se pacienți oncologici sunt într-o situație critică, după ce spitalele nu mai pot lua medicamente pe datorie

Mii de persoane aflate în suferință se află într-o situație alarmantă, pentru că spitalele nu mai au posibilitatea de a procura medicamente pe datorie.

Pacienții afectați de cancer au recurs la demersuri legale împotriva statului.

Deficiențele din cadrul unităților medicale sunt ținute sub tăcere de către mulți manageri, aceștia recunoscând abia în urma unor inspecții că sunt nevoiți să amâne tratamentele esențiale pentru pacienți.

Persoanele afectate de boli oncologice au inițiat acțiuni legale împotriva statului, motivul fiind punerea în pericol a vieților lor din cauza lipsei de resurse în spitale.

Deși rapoartele Consiliului Național de Asigurări de Sănătate (CNAS) și ale Ministerului Sănătății au evidențiat probleme grave legate de lipsa tratamentelor vitale, managerii spitalelor răspund afirmând că problemele au fost soluționate sau că întreruperile sunt cauzate de distribuitori, potrivit Antena 3 CNN.

Realitatea este că spitalele se confruntă periodic cu dificultăți în achiziționarea de medicamente, fie din cauza unei subestimări a necesarului la momentul achiziționării, fie din cauza lipsei de fonduri suficiente.

Conform informațiilor furnizate de Alianța Pacienților Cronici, lipsurile din spitale au determinat bolnavii să acționeze în justiție prin intermediul asociației.

Mai mult, asociațiile de pacienți atrag atenția asupra deficiențelor prezente la Institutul Oncologic București, Institutul Clinic Fundeni, Elias și chiar în spitalele private. Unitățile medicale nu dispun de resurse financiare suficiente pentru achiziționarea de medicamente, motiv pentru care pacienții se văd nevoiți să dea statul în judecată.

Deși producătorii de medicamente au stocuri disponibile, spitalele se confruntă cu lipsa de fonduri.

La sfârșitul anului 2023, raportul CNAS a dezvăluit că peste 300 de pacienți de la Institutul Oncologic București au avut 339 de ședințe de tratament neefectuate, amânate sau temporizate.

Ministerul Sănătății a efectuat propriile verificări la Institutul Oncologic București, iar rezultatele nu au fost comunicate, cel mai probabil din cauza constatării unor probleme de natură penală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel