Patru cazuri de malarie. Care e primul semn și cum se transmite. Carmen Dorobăț: Afectare hepatică, renală și insuficiență hepato-renală

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
malaria - FOTO: Freepik@wirakorn
malaria - FOTO: Freepik@wirakorn

Patru români au fost diagnosticați cu malarie severă, după ce au călătorit în Zanzibar. Medicii infecționiști vin cu recomandări ferme pentru a evita îmbolnăvirea. 

Patru români care au călători în Zanzibar au fost diagnosticați cu malarie severă. Ministerul Sănătății recomandă celor care intenționează să călătorească să discute cu medicii înainte de călătorie despre profilaxia împotriva malariei.

Ce trebuie să știm despre malarie

Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce trebuie să știm despre malarie.

"Malaria este o boală care se transmite prin înțepărută de țânțari și întotdeauna este recomandat să facem vaccinuri care se adresează unor boli transmise de țânțari, în special în zona tropicală și subtropicală, indiferent dacă vaccinarea este recomandată. În unele zone, vaccinarea este obligatorie.

Asta înseamnă că ne adresăm febrei galbene care este o boală care se transmite prin înțepătură de țânțari și malarie, boală care are tratament, dar de dorit ar fi să nu o facem.

Toți cei care pleacă în zone cu risc și sunt zone în care aceste vaccinuri sunt obligatorii, dar sunt zone în care vaccinurile sunt doar recomandate, inclusiv în aceste cazuri, ar trebui să aibă o consiliere din partea medicului infecționist sau epidemiolog.

Pentru malarie nu se face vaccin. Este vorba despre o chimioprofilaxie, adică se iau tablete cu administrare orală, înainte de a pleca în zona respectivă și pe toată durata șederii și după.

Malaria este o boală care, în anumite condiții, îmbracă mai multe forme clinice, dar poate avea o formă mai gravă, cu afectare hepatică, afectare renală și insuficiență hepato-renală", a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Vezi și: Băutura care te îmbătrânește. Afectează pielea și provoacă riduri. Cum trebuie, de fapt, să o consumi

Malaria, cum se manifestă

Malaria - FOTO: Freepik@nattanunkhankaew

Semnele și simptomele malariei pot include:

- Febră

- Frison

- Stare generală de disconfort

- Durere de cap

- Greață și vărsături

- Diaree

- Durere abdominală

- Durere musculară sau articulară

- Oboseală

- Respirație rapidă

- Frecvența cardiacă rapidă

- Tuse

Unele persoane care au malarie pot experimenta cicluri de "atacuri" de malarie. Un atac începe de obicei cu tremurături și frisoane, urmate de o febră mare, apoi de transpirație și revenire la temperatura normală.

Semnele și simptomele malariei încep de obicei în câteva săptămâni după ce ai fost mușcat de un țânțar infectat. Cu toate acestea, unele tipuri de paraziți de malarie pot rămâne în stare lantentă în corp timp de până la un an.

Vezi și: O porție de ovăz pe zi poate reduce colesterolul din sânge. Cât de sigur este pentru persoanele intolerante la gluten

Malaria, tratament

Tratamentul malariei depinde de severitatea infecției, tipul de parazit de malarie implicat și de regiunea în care a fost contractată boala. În general, malarie este tratată cu medicamente antimalarice. 

Ministerul Sănătății, recomandări

În ultimele trei luni, în România au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie. Este vorba despre persoane care au călătorit în zone endemice din Africa (câte 4 cazuri în lunile noiembrie și decembrie și 3 cazuri în ianuarie). Până în acest moment, nu s-au înregistrat decese.

Malaria este o boală infecțioasă care se transmite prin înțepătura de țânțar (specia Anopheles). Profilaxia constă în administrarea unor medicamente antimalarice și protecție împotriva înțepăturilor de țânțari, informează Ministerul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel