Piața medicamentelor: ce schimbări vor avea loc

Angela Sabău |
Data publicării:
EXCLUSIV
Medicamente
Medicamente

Dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit la dezbaterea organizată de trustul de presă DC Media Group despre schimbările ce vor avea lor pentru prevenirea lipsei unor medicamente de pe piață.

Dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit la dezbaterea „Reforma în sănătate. Ce s-a schimbat în pandemie” despre cauzele care duc la criza medicamentelor din România și care nu are neapărat legătură cu pandemia, care a cauzat crize în toate domeniile.

El a arătat că urmează să aibă loc unele schimbări. „Accesul pacienților din România la terapiile medicamentoase a reprezentat în ultimii ani o problemă, din mai multe punct de vedere. Este o situație care trenează de mai mulți ani, e un cumul de factori care au condus de-a lungul timpului la apariția acestei situații, o situație care s-a amplificat de la an la an, fără a se găsi o rezolvare care să determine pacienților din România un acces la medicație egal cu al celor din alte țări europene”, a spus el la începutul dezbaterii.
Dr. Andrei Baciu a menționat că se discută despre două planuri de acțiune pentru a preveni astfel de situații, iar unul dintre planuri vizează monitorizarea mai bună a stocurilor de medicamente. „În primul rând este important să putem să avem o mult mai bună monitorizare a stocurilor de medicamente, tocmai pentru a putea evita din timp discontinuități, practic, scăderea stocurilor care duce într-un final la lipsa de acces la respectiva medicație, fie că vorbim de sistemul deschis, de farmacii, fie că vorbim de cele cu sistem închis din interiorul spitalelor.
Pentru acest lucru este important să avem o alertă. Să știm din timp când anumite stocuri de medicamente scad, tocmai pentru a putea lua măsuri care să suplinească respectiva nevoie. Din acest punct de vedere există un sistem electronic de raportare pe care îl cunoaștem cu toții. Ministerul Sănătății a inițiat acest demers de upgradare și de optimizare a acestui sistem care va fi preluat de către Agenția Națională a Medicamentului în viitorul apropiat. În momentul de față lucrăm la identificarea celor mai bune soluții pentru upgradarea și optimizarea acestui sistem atât din punct de vedere tehnic, cât și pentru a accelera toți pașii juridici care sunt necesari pentru a-l pune în funcțiune în cadrul Agenției Naționale a Medicamentului.”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel