Pintea despre Centrul de Recuperare a Persoanelor cu Handicap din Sighetu Marmației: Sunt cele mai proaste condiții

Adisa Codruț |
Data publicării:
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Foto: DC MEDICAL
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Foto: DC MEDICAL

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat luni, 9 septembrie, în urma vizitei la Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap din Sighetu Marmației că spațiile de cazare ale pacienților sunt ”cele mai proaste”.

Pintea, Sighetu Marmației. "Am vrut să văd cu ochii mei care este realitatea. (...) Spaţiile sunt improprii cazării pacienţilor cu afecţiuni psihice. Din ceea ce am văzut aici şi din punctul de vedere al unui om care cunoaşte sistemul, nu putem vorbi de soluţii bune pentru pacienţi. Prin urmare, va trebui să regândim discuţiile pe care le-am avut în Comisia de Psihiatrie din cadrul Ministerului Sănătăţii, cu reprezentanţii ONG-urilor. Aici sunt cele mai proaste condiţii. În ultimii 15 ani nu s-a alocat nimic. Cei care spun că un anumit partid nu a făcut nimic ar trebui să tacă. Cu toţii nu au făcut nimic. Nu putem să-i îngrijim cu cârpeli pe aceşti pacienţi", a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, cupă ce a vizitat Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap din Sighetu Marmației, citată de Agerpres.

Pintea, Sighetu Marmației: alte declarații

Oficialul a mai precizat că va avea, din nou, o discuţie cu Comisia de Psihiatrie ”pentru nişte programe foarte clare”: ”Am început discuţiile cu ministrul Fondurilor Europene pentru a avea nişte bani pentru reabilitarea acestor secţii. Prin urmare, măsurile imediate vor avea un caracter organizatoric pe care conducerea Spitalului Sighet, Primăria Sighet, şi cu sprijin guvernamental, le vor lua imediat. Lucrurile nu sunt cum trebuie”.

Ministrul a mai afirmat că a vrut să discute cu reprezentanţii conducerii Spitalului Sighet, cu primarul Horia Scubli, cu prefectul Vasile Moldovan şi reprezentanţii DSP Maramureş. Sorina Pintea susține că a dorit să aibă ”o radiografie asupra ceea ce s-a întâmplat cu pacienţii” care au fost ţinuţi în acele condiţii văzute de o țară întreagă.

Potrivit sursei citate, Centrul de Resurse Juridice şi Tonal a făcut recent publice imagini filmate în Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Sighetu Marmaţiei, unde mai mulţi pacienţi erau închişi în cuşti de sticlă, iar alţii erau legaţi de pat cu cârpe improvizate. De asemenea, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Maramureş, în subordinea căreia se află centrul, a anunţat că va reloca în alt spaţiu toţi pacienţii aflaţi în custodia sa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel