Pintea, ultimele declarații despre cazul Sighetu Marmației:DSP verifică cum au fost ținuți pacienții

DCMedical Team |
Data publicării:
Pacienții închiși separat la Spitalul din  Sighetu Marmației. Foto: CRJ
Pacienții închiși separat la Spitalul din Sighetu Marmației. Foto: CRJ

Direcția de Sănătate Publică face verificări la Spitalul Municipal din Sighetu Marmației, a declarat astăzi ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Totodată, ea a subliniat, din nou, că va merge personal în control, la unitatea medicală, așa cum avea deja programat. 

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că personal va face un control la unitatea medicală, un control care era deja programat.

„Sunt pacienții unui centru de recuperare aflat la Direcția pentru protecția persoanelor cu handicap din subordinea Ministerului Muncii. Eu oricum aveam o vizită programată la Spitalul din Sighet. Am fost la Poiana Mare din județul Dolj. De la Sighet voi merge la Iași. Voi vedea exact ce se întâmplă cu pacienții acelui centru, dar și cu pacienții aflați în Secția de psihiatrie a Spitalului Municipal Sighet. Direcția de Sănătate Publică este deja acolo și verifică, în limita competențelor pe care le avem, condițiile în care au fost ținuți acești pacienți. Eu am înțeles că era un spațiu temporar, dar îmi aduc aminte că inclusiv spațiile care se utilizează temporar pentru o activitate medicală trebuie să fie autorizate și trebuie să fie ocupate cu acordul DSP. Verificăm aceste lucruri", a susținut Pintea la o conferință de presă, citată de Agerpres.

Neregulile semnalate de două ONG-uri

Centrul de Resurse Juridice și Asociația Tonal au solicitat marți deplasarea și intervenția de urgență a ministrului Sănătății, Sorina Pintea, la Spitalul Municipal din Sighetu Marmației, aducând în atenție o serie de nereguli constatate la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap (fosta secție de dermatologie din curtea Spitalului Municipal) și la Secția de psihiatrie I Bărbați din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmației.

Cele două organizații au atras atenția că la CRRPH Sighetu Marmației (centrul din curtea Spitalului Municipal) opt persoane cu dizabilități psihosociale și intelectuale ar fi închise în cinci cuști, iar unele au fost găsite legate cu cămăși și fâșii din cârpe.

„Canalizarea se deversa în spatele clădirii, pe sol, generând un miros pestilențial de fecale în curtea în care beneficiarii ar trebui să își petreacă timpul. Nu există personal specializat și singurii care ar fi putut desfășura activități cu cei 30 de beneficiari ai centrului erau o asistentă medicală și trei infirmieri. Singurele informații disponibile la fața locului erau exclusiv de ordin medical; nu au fost prezentate planurile de intervenție psiho-socială", sunt alte abateri sesizate de CRJ.

La Secția de Psihiatrie I "Bărbați" Sighetu Marmației, CRJ semnalează: "condiții insalubre", aglomerare, lipsă de personal specializat, "subfinanțare importantă"; situații cu risc ridicat de vătămare, autovătămare și agresivitate; "dificultăți procedurale majore" în internarea pacienților, în relația cu serviciul de ambulanță; terapie exclusiv medicamentoasă (fără programe psihoterapeutice); "dificultăți în gestionarea internărilor" nevoluntare; discriminare pe criterii diagnostice prin aglomerarea secțiilor de psihiatrie de la Sighetu Marmației, cu cea mai grea cazuistică din Maramureș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel