Sorina Pintea, control luni la Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei. Pacienți ținuți legați și în cuști

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Pacienții închiși separat la Spitalul din  Sighetu Marmației. Foto: CRJ
Pacienții închiși separat la Spitalul din Sighetu Marmației. Foto: CRJ
Pacient legat de pat. Foto: CRJ
Pacient legat de pat. Foto: CRJ
  • Pacienții închiși separat la Spitalul din  Sighetu Marmației. Foto: CRJ
  • Pacient legat de pat. Foto: CRJ

După ce au apărut informații că pacienții de la SPitalul din Sighetul Marmației pacienții cu afecțiuni psihice sunt ținuți în cuști și legați de pat, iar mai multe ONG-uri îi cerea ministrului Sănătății să reacționeze, Sorina Pintea a anunțat că vizita la unitatea medicală în cauză era deja programată pentru luni. 

Centrul de Resurse Juridice şi Asociaţia Tonal i-au solicitat, astăzi, ministrului Sănătății, Sorina Pintea, să meargă și să facă un control la Spitalul Municipal din Sighetu Marmaţiei, aducând în atenţie o serie de nereguli constatate la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap (fosta secţie de dermatologie din curtea Spitalului Municipal) şi la Secţia de psihiatrie I Bărbaţi din cadrul acestei unități medicale.

Condiții insalubre, aglomerare, lipsă de personal specializat

Cele două organizaţii au atras atenţia că la CRRPH Sighetu Marmaţiei (centrul din curtea Spitalului Municipal) opt persoane cu dizabilităţi psihosociale şi intelectuale ar fi ținute închise în cinci cuşti, iar unele au fost găsite legate cu cămăşi şi fâşii din cârpe de pat, ca să nu se miște.

„Canalizarea se deversa în spatele clădirii, pe sol, generând un miros pestilenţial de fecale în curtea în care beneficiarii ar trebui să îşi petreacă timpul. Nu există personal specializat şi singurii care ar fi putut desfăşura activităţi cu cei 30 de beneficiari ai centrului erau o asistentă medicală şi trei infirmieri. Singurele informaţii disponibile la faţa locului erau exclusiv de ordin medical; nu au fost prezentate planurile de intervenţie psiho-socială" - sunt alte abateri sesizate de CRJ.

 La Secţia de Psihiatrie I "Bărbaţi" Sighetu Marmaţiei, CRJ semnalează: "condiţii insalubre", aglomerare, lipsă de personal specializat, "subfinanţare importantă"; situaţii cu risc ridicat de vătămare, autovătămare şi agresivitate; "dificultăţi procedurale majore" în internarea pacienţilor, în relaţia cu serviciul de ambulanţă; terapie exclusiv medicamentoasă (fără programe psihoterapeutice); "dificultăţi în gestionarea internărilor" nevoluntare; discriminare pe criterii diagnostice prin aglomerarea secţiilor de psihiatrie de la Sighetu Marmaţiei, cu cea mai grea cazuistică din Maramureş.

Sorina Pintea: Controlul era deja programat

 La o oră după lansarea apelului, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunțat că are deja programat un control la spitalul de la Sighetu Marmaţiei. „Aveam programată vizita pentru luni. Aşa cum am efectuat vizita la Poiana Mare (n.r. - Spitalul de Psihiatrie Cronici Poiana Mare), urmează cea de la Sighet, Socola, dar şi altele", a spus ministrul, citat de Agerpres.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel