Poluarea, ucigașul mondial care provoacă unul din șase decese. Bolile pe care le declanșează

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Poluarea – FOTO: Pexels@Vitaly_Vlasov
Poluarea – FOTO: Pexels@Vitaly_Vlasov

Poluarea a ucis nouă milioane de persoane în anul 2019.

Poluarea provoacă o serie de afecțiuni medicale. Un studiu publicat în revista The Lancet arată că poluarea a cauzat în anul 2019 circa nouă milioane de decese, în întreaga lume.

Unu din șase decese este din cauza poluării

Potrivit studiului, unul din șase decese la nivel mondial este din cauza poluării, susţine Comisia Lancet pentru poluare şi sănătate.

Poluarea şi deşeurile produse de oameni şi eliberate apoi în aer, apă şi sol rareori ucid în mod direct, însă se află la originea unor boli cardiace grave, a cancerelor, a problemelor respiratorii şi a diareei acute.

"Efectele asupra sănătăţii rămân enorme, iar ţările cu venituri mici şi mijlocii sunt cele mai afectate", a declarat autorul principal al studiului şi unul dintre directorii comisiei, Richard Fuller.

Ele sunt responsabile pentru 92% din aceste decese şi pentru majoritatea pierderilor economice care rezultă.

"Atenţia şi finanţarea au crescut foarte puţin din 2015, în pofida unei creşteri bine documentate a preocupării publicului faţă de poluare şi faţă de efectele sale asupra sănătăţii", a mai adăugat Richard Fuller.

Vezi și: Cartofii, plini de beneficii pentru sănătate și frumusețe. Nu mai aruncați cojile

Poluarea mediului, inamicul sănătății

Decesele premature legate de poluarea atmosferică şi de cea provocată de produsele chimice sunt în creştere.

"Impactul poluării asupra sănătăţii rămâne cu mult mai mare decât cel al războiului, terorismului, malariei, HIV-ului, tuberculozei, drogurilor şi alcoolului, iar numărul de decese cauzate de poluare rivalizează cu cel al deceselor cauzate de fumat", se arată în raport.

În 2019, 6,7 milioane de decese premature au fost atribuite poluării aerului, 1,4 milioane poluării apei şi 900.000 intoxicaţiei cu plumb.

"Faptul că situaţia plumbului se înrăutăţeşte, mai ales în aceste ţări mai sărace, şi se accelerează în ceea ce priveşte numărul de decese, este îngrozitor", a declarat Richard Fuller pentru AFP.

Vezi și: Bolile din copilărie cu impact la maturitate. Medic: Scad riscul de a suferi de alergii

Întâzieri în dezvoltarea copiilor

Expunerea la sursele de poluare pot duce la întârzieri în dezvoltarea cognitivă a copiilor.

Deşi mortalitatea asociată cu poluarea domestică (din cauza arderii combustibililor, a problemelor legate de apă sau de igienă) a scăzut, în special în Africa, formele "moderne" de poluare sunt mult mai răspândite decât în urmă cu două decenii. În 2000, decesele premature asociate poluării aerului înconjurător erau la nivelul de 2,9 milioane, iar în 2019 acest număr a ajuns la 4,5 milioane.

Particulele fine şi ozonul din aer, expunerea la plumb şi la substanţe cancerigene la locul de muncă, precum şi poluarea chimică a mediului înconjurător câştigă teren, în special în Asia.

"Dacă nu ne putem dezvolta într-un mod nepoluant şi ecologic, atunci ceea ce facem este teribil de greşit", a concluzionat Richard Fuller.

Boli de inimă și de plămâni

La nivel european poluarea aerului este cea mai mare problemă. Din cauza poluării pot apărea boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, boli pulmonare și cancer pulmonar. În schimb, expunerea la zgomotul produs de mijloacele de transport și de industrie poate duce la disconfort, tulburări de somn și creșteri asociate ale riscului de hipertensiune și de boli cardiovasculare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel