Premiul Nobel 2019 pentru Medicina sau Fiziologie: Gregg Semenza, Peter Ratcliffe și William Kaelin

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cei trei laureati
Cei trei laureati

Premiul Nobel 2019 pentru Medicină sau Fiziologie a fost câștigat de 3 cercetători - Gregg L. Semenza, Peter J. Ratcliffe și William G. Kaelin Jr.  - care au descoperit mecanismul care determină cum celulele noastre se adaptează lipsei de oxigen. 

Premiul Nobel 2019 pentru Medicină sau Fiziologie a fost câștigat de: Gregg L. Semenza (director de Program vascular, Institutul de Inginerie Celulară și Profesor de medicină genetică la Johns Hopkins ), Peter J. Ratcliffe (Director de cercetare clinică la Institutul Francis Crick ) și William G. Kaelin Jr. (profesor de medicină la Universitatea Harvard).

„Premiul Nobel din acest an este acordat pentru determinarea modului în care nivelul de oxigen este sesizat de celule. Oxigenul este esențial pentru viață și este utilizat de practic toate celulele animale pentru a transforma alimentele în energie utilizabilă. Cu toate acestea, cantitatea de oxigen disponibilă pentru țesuturile celulare și animalele în sine poate varia foarte mult. Acest premiu este pentru trei oameni de știință care au descoperit comutatorul molecular care reglementează modul în care celulele noastre se adaptează atunci când nivelul de oxigen scade", a explicat profesor dr Randall S Johnson, de la Unversitatea Cambridge.

Profesorul a explicat și de ce descoperirile celor trei cercetători sunt așa importante:

„Cea mai fundamentală utilizare a oxigenului de către celulă este aceea de a transforma alimentele în energie utilizabilă. La fel cum o lumânare are nevoie de cantitatea potrivită de oxigen pentru a arde curat celulele trebuie să-și ajusteze ratele metabolice în funcție de cantitatea de oxigen de care dispun. Acest lucru permite fiecărei celule și, într-adevăr, corpurilor noastre, să ardă eficient și în siguranță combustibilul. Pentru a crea căldură, celulele lucrează și construiesc țesuturi. Celulele și țesuturile se confruntă în mod constant cu schimbări ale disponibilității de oxigen, pe măsură ce un embrion crește și se dezvoltă, pe măsură ce mușchii lucrează. Modificările disponibilității oxigenului sunt că țesuturile în sine schimbă celulele, au nevoie de o modalitate de a se adapta la cantitatea de oxigen pe care o au în timp ce își desfășoară lucruri importante.

Uneori, nivelul de oxigen se schimbă în întregul organism, cum ar fi atunci când mergem la altitudini mari, iar alteori se schimbă în părți foarte mici ale corpului nostru, cum ar fi atunci când avem o rană care întrerupe alimentarea locală cu sânge. Acest lucru declanșează un proces adaptativ numit răspuns hipoxic care, la rândul său, poate induce procese în organism la fel de diverse precum formarea de noi vase de sânge sau angiogeneza, nouă formare a globulelor roșii, sau eritropoieza, și adaptări metabolice ale celulelor, inclusiv glicoliza.

Una dintre primele modificări fiziologice cauzate de oxigenul scăzut notată de oamenii de știință a fost răspunsul în eritropoietină. Acest lucru se produce atunci când organismul se află la o altitudine mare sau când are o anemie, cum ar fi un număr insuficient de globule roșii. Această stare de hipoxie sau un nivel scăzut de oxigen induce expresia unei hormon de rinichi, hormonul eritropoietinei, cunoscut și sub denumirea de EPO, a devenit clar pentru cercetătorii din domeniu că expresia genei EPO crește atunci când nivelul oxigenului scade, acest lucru le-a permis oamenilor de știință să folosească gena EPO ca un instrument pentru a analiza rolul oxigenului în controlul expresiei genice. (....)

Efectele acestor descoperiri sunt cuprinse în aproape toate aspectele fiziologiei, de la metabolizare, la embriogeneză și până la imunitate și modificările provocate de altitudine. Bolile pentru care au reprezentat un răspuns esențial includ anemia, cancerul, accidentul vascular cerebral, infecția și atacul de cord, iar rezultatul acestor descoperiri încep deja să-și croiască drumul către clinică, cu medicamente potențiale (...). Aceste descoperiri fundamentale ne-au sporit mult înțelegerea modului în care organismul se adaptează la schimbări și aplicațiile acestor descoperiri încep deja să aibă efecte. (...) Cei trei laureați din acest an ne-au extins foarte mult cunoștințele despre modul în care răspunsul fiziologic face viața posibilă”, a explicat profesor dr Randall S Johnson, de la Unversitatea Cambridge.

Premiul le va fi decernat celor trei cercetători pe 10 decembrie.

Anunțul aici: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel