Prof dr Adrian Streinu-Cercel: autotestarea va trebui promovată și în România

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Prof dr Adrian Streinu-Cercel. Foto: DC Medical
Prof dr Adrian Streinu-Cercel. Foto: DC Medical

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, președinte al Comisiei pentru Sănătate al Senatului, a vorbit despre importanța autotestării la dezbaterea "Testarea în farmacie, atu în campaniile de prevenție și depistare precoce a bolilor grave". 

La dezbaterea online, organizată de DC Media Group, ”testarea în farmacie, atu în campaniile de prevenție și depistare precoce a bolilor grave”, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei pentru sănătate din Senat, a subliniat importanța autotestării pentru depistarea unor boli precum gripa, hepatita, COVID.

”În momentul de față au apărut teste combi, ca să spun așa, care decelează și virusul gripal și SARS-CoV-2, ceea ce este foarte bine, sunt teste de unică folosință, care pot fi făcute absolut oriunde, deci vorbim de autotestare. Această autotestare va trebui promovată și la noi, pentru că acum vorbim de virusul gripal și de SARS-CoV-2, dar în același timp nu trebuie să uităm că mai sunt alte virusuri care pun probleme pentru sănătatea publică, cum ar fi HIV, cel care dă SIDA, cum ar fi virusul hepatic B și C, care pot fi făcute ca teste rapide, acasă, în vederea cunoașterii statusului. De ce este important să ne autotestăm? Foarte simplu! Pentru virusul hepatitic C, în momentul de față, avem terapii foarte eficiente care vindecă infecția într-o proporție mai mare de 99%, iar pentru virusul hepatitic B și respectiv HIV avem terapii foarte potente, care fac virusul să fie nedetectabil și o persoană care este nedetectabilă din punct de vedere virusologic nu transmite virusul celor din jurul său. Iar pentru virusul gripal avem medicație specifică anti-gripală cu care se poate vindeca pacientul în circa 5 zile”, a precizat medicul Adrian Streinu-Cercel.

La începutul intervenției sale în cadrul dezbaterii, dr Streinu-Cercel a precizat că atunci când se creează condiții pentru vaccinare, aceasta poate fi făcută oriunde. Un exemplu l-au oferit cei din Israel, care au făcut vaccinări în sinagogi.

”Când se creează condițiile din punct de vedere igienic nu e niciun fel de problemă, vaccinarea este o modalitate sigură de administrare a unui vaccin; se folosesc toate mijloacele de protecție, respectiv mănuși, modul de colectare a deșeurilor etc. Deja lucrurile sunt foarte bine cunoscute și pus ela punct. Practic, lipsește decizia de a se face acest lucru în context epidemiologic”, a adăugat specialistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel