Prof. dr. Dorel Săndesc, semnal de alarmă: știm că un nou dezastru va veni

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Prof dr Dorel Săndesc. Foto: Facebook / pagina personală
Prof dr Dorel Săndesc. Foto: Facebook / pagina personală

Prof. dr. Dorel Săndesc, vicepreședintele SRATI, a vorbit despre slaba finanțare a sistemului medical din România, dar și despre amenințarea unei noi pandemii, precum și efectele slabei rate a vaccinării din țara noastră. Afirmațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii „Valul 4 al pandemiei COVID-19: impact, amenințări, soluții”, organizată de DC Media Group.

Prof. dr. Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI), a fost prezent la dezbaterea organizată de DC Media Group, cu tema „Valul 4 al pandemiei COVID-19: impact, amenințări, soluții”, organizată, unde a vorbit despre slaba finanțare a sistemului medical din România, dar și realizările, în aceste condiții, precum și despre o nouă amenințare, aceea a bacteriilor rezistente la antibiotice.

De asemenea, el a mai precizat că, dintre pacienții care ajung la ATI cu Covid, doar 3% sunt vaccinați. 

„În ATI, decontăm prețul foarte greu al slăbiciunilor noastre. Decontăm faptul că suntem aici unde suntem, pe penultimul loc în Europa ca și rată de vaccinare și acest lucru influențează în mod direct, semnificativ, fără dubii, rata foarte mare de pacienți care fac forme grave, ce necesită internare, terapie intensivă și de asemenea, mortalitatea.

Prin efortul extraordinar al personalului medical în toată această pandemie, în ciuda faptului că România are cel mai prost finanțat sistem medical din Europa – 5,5 % din PIB, când media europeană este aproape dublă – 9,9%, în ciuda acestui fapt, până acum, mortalitatea din cauza Covid s-a păstrat la cifre onorabile. Noi am fost pe locurile 19, 20, adică 20 de țări europene au avut mortalități mai mari, raportat la numărul de locuitori, acum, cred că mortalitatea prin Covid va crește foarte mult, influențată direct de faptul că sunt foarte mulți oameni nevaccinați”, a precizat el.

În momentul de față, a mai spus medicul, doar aproximativ 3% dintre pacienții internați la ATI sunt vaccinați.

Antibiorezistența, o nouă pandemie

Medicul a mai vorbit despre rezistența la antibiotice, o nouă „pandemie! Care devine din ce în ce mai amplă.

„Este una dintre marile provocări ale societății moderne, ea depășește cadrul strict medical. E de discutat că printre teoriile haosului posibil, una din ele este tocmai rezistența extinsă la antibiotice. Adică scenariul în care un germen cu rezistență totală, pan-resistant, adică rezistent la toate antibioticele existente, ar deveni fi extrem de contagios și ar putea astfel pur și simplu să distrugă omenirea. 

În general, una din lecțiile importante ale acestei pandemii este aceasta că înțelegem acum și noi, și generațiile mai tinere, că dezastrele însoțesc evoluția umanității. De la potopul lui Noe, până în zilele noastre.

Ba, mai mult, în ciuda progresului extraordinar tehnologic al societății omenești, noi nu am reușit să evităm dezastrele, ba chiar am adăugat unele din producție proprie, cum ar fi poluarea sau pericolul nuclear, poluarea, încălzirea globală. Și, iată, unul dintre ele este tocmai rezistența extinsă la antibiotice și selectarea acestor germeni.

E o lecție grea pe care trebuie să o învățăm și implicația ei esențială, este că, iată - pentru că am vorbit de potopul lui Noe - sistemul sanitar este în zilele acestea o veritabilă arcă a lui Noe, sistemul de urgență, secțiile ATI, sunt arca lui Noe de care oamenii se agață disperați încercând să se salveze și într-un citat pe care l-am găsit în această perioadă se spunea așa: ”Nu ploua deloc când Noe și-a construit arca”. Această lecție ar trebui învățată, dacă tot am primit lecția și anume să pregătim sistemul sanitar bine, din timp. Pentru că știm că un nou dezastru va veni.

Nu-i știm încă chipul, viitorul, dar vor veni! Că vor fi catastrofe naturale, conflicte, atacuri teroriste și așa mai departe... sau, iată, epidemii”, a mai spus el.

De asemenea, medicul crede că ar fi binevenită o campanie care să vizeze sănătatea românilor.

„Eu cred că dacă nici acum sistemul, autoritățile nu înțeleg asta, e foarte grav! Eu aș propune o campanie: Sănătatea nouă (9.9)”, care ar avea, o dată, un sens concret, material, să ajungem și noi la 9,9% din PIB, care este media europeană alocată sănătății, să devină cu adevărat prioritate, nu doar să fie clamată populist în campaniile electorale, iar noi să fim lăsați mereu pe ultimul loc. Și „nouă”, ca și cuvânt, o sănătate nouă, modernizată, care să răspundă necesităților obișnuite, cât iată, și necesitiăților speciale cu care ne confruntăm tot mai des.

Detalii, în materialul video atașat

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel