Prof dr Florian Baltă: Vitamina D3, esențială pentru sistemul imunitar sănătos. Cum putem lupta cu noul coronavirus

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Deficiența de vitamina D afectează funcționarea creierului
Deficiența de vitamina D afectează funcționarea creierului

Prof dr Florian Baltă a explicat, la dezbaterea cu tema: „Universitatea de Medicină Carol Davila, în prima linie a luptei cu COVID-19”, de ce e bine să ne verificăm nivelul de vitamina D3, cât de importantă este pentru sistemul imunitar și cum ne va ajuta să luptăm cu noul coronavirus. 

Pe lângă toate mijloacele de protecție pe care le luăm - cele legate de spălatul pe mâini, distanțarea socială și izolarea, care trebuie respectate cu strictețe-, prof dr Florian Baltă a explicat că vitamina D3 este și ea importantă, pentru că ajută la creșterea imunității organismului, care va putea lupta contra noului coronavirus. 

„În urmă cu 3 ani am constatat că toată familia mea avea deficit de vitamina D3. (...) Toată lumea știe că vitamina este importantă pentru prevenirea rahitismului la copii, dar știm exact și că este extrem de importantă în imunitate. (...) Deficit de vitamina D3 pare să fie la nivel global, la fel, peste tot. Sperie niște date. Eu am niște date la un lot mic de pacienți la care am găsit deficit, respectiv valori sub 30 de ng/ml și, la 50% din pacienți, valori sub 20 ng/ml, adică proaste. Recent, la un grup de tineri, cu vârste între 20-30 de ani, am găsit valori sub 10 ng/ml. (...) Mie tare mi-e că suntem la risc pentru că imunitatea este deficitară! Deci, măcar să avem o imunitate normală, adică un sistem echilibrat. Nu e neapărat vorba de întărirea imunității, ci măcar să nu fie deficit. (...) Ar fi bine să ne aflăm, pe rând, cu toții, nivelul de vitamină D3. (...) Nu mai avem timp să așteptăm. Sunt semnale că nivelul bun este între 30 și 100 de ng/ml, și s-ar putea ca nivelul de 40-60 de ng/ml de 25 hidroxivitamina D (vitamina D3, n.r.) să fie mai bun decât ce avem acum. Dar, repet, așa e toată populația lumii. O posibilă explicație e că majoritatea activităților sunt înăuntru, oamenii nu se expun la soare sau se dau cu creme de protecție și organismul nu mai produce deloc (vitamina D, n.r.)”, a punctat prof dr Florian Baltă, de la UMF Carol Davila

„Sper ca vitamina D să devină o măsură de igienă, ca și spălatul pe mâini. Adică să știm toți de ea, să o folosim exact așa, haideți să vedem care e nivelul și dacă e deficit, să-l compensăm”, a subliniat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel