Prof. Mureșanu, despre ”cutia neagră” a creierului: Există un program care o declanșează

Sonia Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Cutia neagra si filmul vietii. FOTO Pexels @ Annushka Ahuja
Cutia neagra si filmul vietii. FOTO Pexels @ Annushka Ahuja

Prof. dr. Dafin Mureșanu, a vorbit despre mecanismele memoriei și noutățile în boala Alzheimer, la ACADEMIA DE SĂNĂTATE.

Prof. dr. Dafin Mureșanu, șeful Clinicii de Neurologie de la Universitatea Iuliu Hațeganu din Cluj Napoca și președinte al Federației Europene de Eurorecuperare. a explicat în cadrul emisiunii ACADEMIA DE SĂNĂTATE de la DC Medical noțiunea de ”cutie neagră” a creierului, care face în cazul persoanelor muribunde să fie derulat așa-zisul ”film al vieții”. De altfel, profesorul a subliniat că această ”cutie” nu este încă localizată într-o porțiune anume a creierului. 

”Sunt cunoscute aceste experiențe, sunt autori care și-au dedicat o cantitate semnificativă de energie și cunoaștere în această direcție. Se pare că este un fenomen real, sunt elemente absolut reale și ne pun în acea paradigmă a enigmei creierului. Pentru că până la urmă este clar că avem o capacitate imensă la nivelul sistemului nostru nervos central de înmagazinare și am dat ca exemplu doar aceste pattern-uri care sunt deosebit de fine de achiziții și pierdere a unor proprietăți și a unor însușiri. Este foarte probabil ca să avem o cutie neagră a creierului, undeva în creier. Ea nu este localizată”, a explicat prof. dr. Dafin Mureșanu, la DC Medical. 

Demitizarea funcțiilor creierului

De asemenea, prof. dr. Mureșan a ținut să facă și câteva precizări cu privire la mitizare a unor lucruri ce țin de funcțiile creierului.

”Cu ocazia asta aș vrea tare mult să demitizăm anumite lucruri care sunt mai puțin reale și care chiar sunt ușor perturbatoare asupra înțelegerii funcționării creierului. Și anume că nu avem zone care sunt absolut dedicate doar unei funcții. Toate funcțiile creierului sunt reprezentate aproape peste tot. Există anumite circuite care se închid în anumite zone și care sunt sensibile în condițiile unor leziuni, la apariția unor sindroame. Este foarte clar și știm. Mesajul meu este că nu avem chiar atâta localizare câtă se credea mai demult, ci în special, funcțiile complexe sunt peste tot distribuite în creier, de o manieră holografică. Principiul hologramei este unul dintre principiile foarte importante de funcționare a creierului alături de principiul res reprezentării, care spune că funcțiile sunt reprezentate la diverse niveluri de complexitate, aceeași funcție în diverse etaje. Prin urmare, acea cutie neagră nu trebuie privită ca un loc în creier, neapărat, ci undeva, în sistemul rețelelor neuronale există o funcție care absoarbe această înregistrare, probabil permanentă, și probabil că ea este ultima care se pierde și există un program care o declanșează în momentele acelea de pasaj dintre stări”.

 

 

Vezi și: Complexitatea creierului. Mureșanu: Putem găsi și substitui, până la un punct, anumite funcții ale creierului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel