Program de opt ore pentru medici, soluția pentru stoparea exodului de la stat la privat. Opinia managerului SUUB

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Dr. Adriana Nica
Dr. Adriana Nica

Programul de lucru de opt ore pentru medici ar putea fi soluția pentru stoparea migrării medicilor de la spitalele de stat la cele private. În acest fel, s-ar alinia la programul țărilor europene.

Creșterea programului de lucru la medic ar putea fi o soluție pentru stoparea migrației medicilor de la stat la privat. Aceasta este opinia managerului Spitalului Universitar de Urgență București, dr. Adriana Nica. Potrivit acesteia, nicăieri în Europa nu există program de lucru de șase ore pentru medici.

„Cred că, odată cu creșterea salarială, care este considerabilă, trebuia să fie crescut și programul de lucru al medicilor. Și aici vorbesc cu tot respectul pentru toți colegii mei medici, pentru că și eu sunt medic: nicăieri, de la granița cu Ungaria înspre Europa de Vest, nu există program de lucru de șase ore la medici”, a spus ea în cadrul evenimentului „Health România”, organizat de trustul de presă DC Media Group.

Potrivit managerului Spitalului Unviersitar, o mare parte a medicilor care au program de șase ore pleacă la orele amiezii de la spital, pentru a lucra la clinici private. „Majoritatea pleacă și cu creșterea salarială, la ora 12.00 și lucrează în privat. Eu cred că (era necesară) o creștere a programului de lucru la opt ore – dacă tot vrem să ne aliniem cu toții la standarde europene și, de ce nu, din SUA. Și atunci, cu siguranță, dacă au program de la 8.00 la 4.00, sau la 5.00, nu vor mai pleca la ora 12.00 din spitale și nici nu își vor mai permite să lucreze și la stat și la privat”, a mai arătat ea.

Contractele cu Casa, preferate la clinicile private

Pe de altă parte, continuă managerul, o mare parte dintre medici preferă să lucreze la privat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, deoarece, potrivit legii, ei nu pot lucra în contract cu Casa de Asigurări și la stat, și la privat.  

„Nu au voie, conform legii, să aibă două contracte cu Casa și atunci preferă să nu lucreze în Ambulatoriul de specialitate al spitalului , ci să lucreze în contract cu Casa la privat, ceea ce nu mi se pare normal. Iar eu, recunosc, am forțat - dacă pot să spun așa – cu tot riscul de a-i supăra pe unii dintre colegii mei, am forțat să lucreze în Ambulatoriul integrat al spitalului, pentru că, fiind un Ambulatoriu integrat, nu am voie să angajez medici separat”, a mai arătat managerul de spital.

Ea a mai comentat pe marginea secțiilor de Radiologie, unde medicii au, de asemenea, program  de șase ore. „Nu văd de ce, un medic de Radiologie, la standardele la care se lucrează acum în imagistică, are program de șase ore sau de cinci ore și are salariu cu spor de 30%.

Dacă tot dezvoltăm telemedicina, cred că în viitor nici nu vom avea nevoie de atât de mulți medici radiologi în spitale, pentru că imaginile se pot transmite inclusiv pe telefon, pe tabletă, și își pot exprima un diagnostic. Pe de altă parte, noi avem sistemul acela PAX la spital și atunci, când se fac investigații imagistice  CT, RMN sau examene Radiologice, se transmite prin acest sistem pe fiecare secție unde bolnavul este internat și, astfel, toți medicii au acces la imaginile radiologice ale pacientului”, a mai arătat ea.

Asfel, a concluzionat managerul de spital, s-ar putea stopa acest exod al medicilor din spitalele de stat către cele private, prin mărirea programuui de lucru la opt ore, de fapt, aliniindu-se statelor europene.

Forumul „HEALTH ROMÂNIA: Radiografia sistemului de sănătate în 2019” a fost organizat de trustul de presă DC Media Group. Evenimentul, care a fost transmit simultan pe paginile de Facebook și canalele de Youtube ale DC News, DC Business și DC Medical, i-a avut ca parteneri principali pe Abbvie și Antibiotice Iași. Alături de ei, parteneri au fost Terapia (parte a Sun Pharma Company), Rețeaua privată de Sănătate Regina Maria, Pfizer, Roche, Servier și lanțul de clinici private Sanador. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel