Proteste în Sănătate. Nemulțumirile, legate de salarii

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Medici
Medici

Noi proteste se anunță în domeniul sănătății. Federația  „Solidaritatea Sanitară”  a anunțat un program al protestelor.

Federația „Solidaritatea Sanitară” a făcut public un program al protestelor pe care le va organiza în perioada următoare. Potrivit unui comunicat de presă, ei sunt nemulțumiți atât de „scăderea veniturilor nete salariale, cât și de absența creșterii veniturilor salariale nete”, se arată în documentul remis presei.

În acest context Consiliul de Coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară”, întrunit în data de 19.02.2019, a decis un program de proteste, ce va fi declanșat în situația în care Guvernul nu va adopta măsurile necesare, cu caracter de urgență, pentru protecția salariaților împotriva scăderii veniturilor nete salariale.

Programul protestelor

Pichetarea Consiliilor locale și a Prefecturilor în perioada 25-28.02.2019.

Pichetarea Ministerului Finanțelor și a Ministrului Muncii în perioada 25-28.02.2019.

Declanșarea conflictului colectiv de muncă 18.03.2019.

Primele două acțiuni vor fi declanșate în situația în care Guvernul nu adoptă un act normativ prin care să asigure garanții minime pentru protecția salariaților împotriva scăderii veniturilor salariale. „Considerăm că prima măsură ce trebuie adoptată de către Guvern, cu caracter de urgență, o reprezintă scoaterea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță din limita de 30% aferentă sporurilor”, se arată în document.

Până la ora remiterii comunicatului de presă, Miniserul Sănătății anunțase, deja, această din urmă măsură.

Conflictul colectiv de muncă va fi declanșat în situația în care salariații din sănătate vor suferi scăderi ale veniturilor salariale, demonstrate prin fluturașii de salarii aferenți lunii martie 2019 sau în situația în care revendicările lor nu vor fi rezolvate.

Ei cer protecția salariaților din sănătate împotriva scăderii veniturilor salariale nete, plata sporului de continuitate (sporul acordat pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează) la nivelul de 100% din salariul de bază.

De asemenea, alte revendicări sunt raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază actual și acordarea tarifului orar aferent salariului de bază actual pentru activitatea desfășurată în gărzile suplimentare, dar și modificarea legii salarizării pentru categoriile defavorizate de aceasta sau acordarea sporurilor pentru condiții de muncă peste nivelul minim în unitățile sanitare din subordinea Ministerului Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel