Radu Țincu despe Omicron: Nu știm la acest moment cât de mult contează imunitatea

Adisa Codruț |
Data publicării:

Medicul Radu Țincu de la Spitalul Floreasca spune că nu se știe deocamdată cât de mult contează imunitatea la infecția cu tulpina Omicron.

Doctorul Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Bucureşti, spune că Omicron are o contagiozitate foarte mare, dar dă forme blânde de boală.

”Trebuie să ne uităm la ceea ce se întâmplă în Europa și ce studii avem până în prezent atât din Europa cât și din Africa de Sud. Se pare, după toate studiile publicate, că varianta Omicron determină într-adevăr o contagiozitate ridicată, dar cu forme mai blânde de boală comparativ cu varianta Delta. Nu știm la acest moment cât de mult contează imunitatea, fie de la trecerea prin boală, fie de la vaccinare atâta timp cât la 10-12 săptămâni de la vindecare sau de la vaccinare sunt studii care spun că te poți îmbolnăvi cu Omicron din cauza mutațiilor pe care acesta le-a suferit.

Sigur că discutăm de anticorpi și de o imunitate celulară, imunitate de memorie, care probabil ar putea să aibă un rol destul de important în modularea răspunsului pe care îl are organismul față aceste variante virale”, afirmă Radu Țincu, la Antena 3. 

Reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) au dat publicității marți, 4 ianuarie, un raport potrivit căruia varianta Omicron nu se transmite la nivel comunitar. La INSP au fost raportate 8.086 secvențieri, dintre care: 7.480 cazuri cu variante COVID care determină îngrijorare (VOC) -  Alpha - 1.722, Beta - 11, Gamma - 23, Delta - 5632 și Omicron - 92.

”Până la data de 2 ianuarie 2022 au fost confirmate 92 cazuri cu varianta Omicron. În acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Omicron.

 Dintre cele 92 cazuri confirmate cu varianta Omicron, 63 (68%) fuseseră vaccinate, toate cu schemă de vaccinare completă. Amintim faptul că unul dintre criteriile de selecție a cazurilor de COVID-19 pentru secvențiere este vaccinarea, așa încât proporția de cazuri vaccinate din totalul de cazuri confirmate cu varianta Omicron nu reflectă situația din populația generală, ci dintr-un grup selectat.
Intervalul dintre data finalizării schemei complete de vaccinare și data recoltării probei a fost de 39-327 zile, cu o medie de 213 zile și o mediană de 222 zile.

Nu a fost înregistrat niciun deces la cazuri confirmate cu varianta Omicron”, se arată în raportul INSP.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel