RAPORT OFICIAL: UE se confruntă cu campanii de discreditare și dezinformare anti vaccinare orchestrate de Moscova și Beijing

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Campanie discreditare și dezinformare contra vaccinării anti COVID-19
Campanie discreditare și dezinformare contra vaccinării anti COVID-19

Rusia și China s-au angajat în campanii de discreditare pentru a submina încrederea în vaccinurile aprobate de Uniunea Europeană cu scopul de a plasa propriile vaccinuri, potrivit unui raport publicat miercuri de EAAS, echipa specială anti-dezinformare a diplomației europene.

„Dezinformarea în jurul pandemiei COVID-19, măsurile luate pentru a o conține și campaniile de lansare a vaccinurilor continuă să fie semnificative. De la ultimul nostru raport special, emis în decembrie 2020, lansarea diferitelor vaccinuri a luat avânt în multe țări din întreaga lume și, împreună cu aceasta, dezinformarea legată de vaccin a crescut și a contribuit la răspândirea fricii și a neîncrederii în orice tipul de vaccin”, notează experții de la European External Action Service (EAAS - Serviciul European de Acțiune Externă) al UE într-un raport publicat miercuri (link direct raport)

„În paralel cu lansarea vaccinurilor, vaccinurile în sine au devenit mărfuri în diplomația publică globală și promovarea națională a vaccinurilor produse la nivel local s-a accelerat. După cum ne documentăm analiza, de la începutul anului 2021 s-a intensificat și dezinformarea sponsorizată de stat, vizând în special vaccinurile dezvoltate în Occident. „Diplomația vaccinului” a înlocuit pe deplin „diplomația mască”.

UE și statele membre individuale au fost, de asemenea, țintele dezinformării legate de gestionarea măsurilor de sănătate publică. Faptul că numărul cazurilor COVID-19 continuă să crească (care este raportat publicului într-un mod de încredere), este transformat în dezinformare care atacă răspunsul UE la pandemie și este arătat ca un eșec al democrațiilor și al societăților deschise.

Rusia și China, în special, continuă să își promoveze intensiv propriile vaccinuri produse de stat, în întreaga lume. Așa-numita „diplomație a vaccinului” urmează o logică de joc cu sumă zero și este combinată cu eforturi de dezinformare și manipulare pentru a submina încrederea în vaccinurile fabricate în Occident, în instituțiile UE și în strategiile de vaccinare occidentale / europene. Atât Rusia, cât și China folosesc mass-media controlate de stat, rețelele de mijloace de comunicare proxy și social media, inclusiv conturi oficiale diplomatice de social media, pentru a atinge aceste obiective. De la începutul anului 2021, în baza de date EUvsDisinfo au fost adăugate peste 100 de noi exemple de cazuri de dezinformare pro-Kremlin despre vaccinare” susține raportul (link direct raport) emis de EEAS.

Moscova și Beijingul „utilizează media controlate de stat, rețele media apropiate puterii și media sociale, inclusiv conturi oficiale diplomatice pe rețele sociale, pentru a-și atinge aceste obiective”, denunță autorii raportului. „Contul oficial de Twitter al Sputnik V este astfel utilizat”, precizează autorii documentului.

Aceste practici urmăresc „să submineze încrederea publicului în Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și să-i pună la îndoială procedurile și imparțialitatea sa politică”, se arată în raport.

„Insuflând neîncredere față de Agenția Europeană pentru Medicamente, actorii dezinformării urmăresc să submineze și să divizeze abordarea comună europeană vizând să garanteze aprovizionarea cu vaccinuri”, notează autorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel