Răzvan Cherecheș, despre noua tulpină britanică de COVID-19: La jumătatea lunii martie, va deveni majoritară în România

Răzvan Cherecheș, despre noua tulpină britanică de COVID-19, FOTO unsplash
Răzvan Cherecheș, despre noua tulpină britanică de COVID-19, FOTO unsplash

Răzvan Cherecheş, profesor universitar la Iowa University, în SUA, şi director al departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universității „Babeş Bolyai“ din Cluj, a făcut un anunț ce dă fiori. 

„Pe la jumătatea lui martie, va fi majoritară, pentru că e mai competitivă și asta e proiecția nu numai în România. Tulpina din Marea Britanie a virusului SARS-CoV-2 este mai competitivă și va lua curând și la noi locul celeilalte tulpini, infectând oamenii. Cel mai probabil, la mijlocul lunii martie, tulpina britanică va deveni majoritară în România. În toate țările unde a fost documentată că există, pe la jumătatea lui martie va fi majoritară. Noul model de infecțiozitate va deveni standardul.

La nivel mondial, deja începe să nu se mai discute despre tulpina britanică, din cauză că începe să schimbe mutații cu tulpina din Africa de Sud, cu cea din Brazilia. Încep să apară tulpini mixate între variantele astea.“, a declarat Răzvan Cherecheș pentru republica

Peste 4.000 de variante de tulpini care circulă în populație

 

„În acest moment avem vreo peste 4.000 de variante de tulpini care circulă în populație, practic cele mai îngrijorătoare din cauza infecțiozității și a numărul mai mare de mutații care au apărut brusc au fost cele din Marea Britanie, Africa de Sud, din Brazilia, acum din California este o tulpină nouă. Pentru că coronavirusurile suferă cam una – două mutații pe lună. Cam asta e ritmul de mutație. Dar astea au apărut dintr-o dată cu 17 – 20 – 24 de mutații, brusc.

Ceea ce dintr-o dată le încadrează în altă categorie, nu stim exact care a fost mecanismul, aici se speculează că fie virusul infectat o persoană imunocompromisă și în care a stat timp de luni de zile, în timp ce persoana s-a expus la multiple variante și în felul asta virusul a evoluat ca într-un incubator sau cealaltă variantă – că a trecut printr-o populație de animale, cum sunt, de exemplu, nurcile, care e demonstrat că se infectează de la oameni și infectează pe oameni înapoi, spre deosebire de pisici, de exemplu, pe care noi le putem infecta cu SARS-CoV-2, dar ele nu infectează mai departe, e capăt de linie.“, a spus Răzvan Cherecheș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel