Răzvan Theodorescu a murit: Este o mare durere pentru ţară

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Răzvan Theodorescu a murit - Foto: Freepick
Răzvan Theodorescu a murit - Foto: Freepick

Răzvan Theodorescu a murit. 

Academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, a murit luni la vârsta de 83 de ani.

Academicianul a decedat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, potrivit purtătorului de cuvânt al unităţii medicale, dr. Bogdan Opriţa, citat de Agerpres.

Răzvan Theodorescu se internase în unitatea medicală în urmă cu aproximativ trei săptămâni.

"Cu durere în suflet anunţăm trecerea în eternitate a academicianului Răzvan Theodorescu, membru al Consiliului Ştiinţific al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti. Biblioteca Metropolitană Bucureşti îşi exprimă profundul regret pentru această pierdere şi transmite condoleanţe familiei îndoliate, tuturor prietenilor şi celor care l-au cunoscut", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a BMB.

Multitasking, obiceiul "comunist" care ne obosește și îmbătrânește înainte de termen. Tot mai mulți oameni și tineri îl pun în practică. Leca: Generează stres! Atunci a început să existe

"A spus despre români cam așa: Noi suntem o lume a Răsăritului. Că e bine, că e rău, așa ne-a așezat Dumnezeu și mentalul nostru este un mental răsăritean. Răsăritul acesta este foarte puțin iubitor de democrație"

 

"A murit profesorul Răzvan Theodorescu. Unul dintre nu foarte mulții intelectuali pe care i-am avut la acest început de secol.

La un moment dat a spus despre români cam așa: ”Noi suntem o lume a Răsăritului. Că e bine, că e rău, așa ne-a așezat Dumnezeu și mentalul nostru este un mental răsăritean. Răsăritul acesta este foarte puțin iubitor de democrație. Este foarte iubitor de autocrație, spre deosebire de lumea cealaltă, occidentală”.

Motiv pentru toți analfabeții funcțional să-l atace, pentru că ei n-au înțeles că nu era o laudă sau vreo justificare, ci o radiografie, simplă, clară și dureros de elocventă. Culmea e că mulți dintre ei fuseseră slugile căzute în admirație ale celui mai autocrat președinte pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani. Să-i fie țărâna ușoară", a scris Radu Herjeu pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, şi-a exprimat regretul luni pentru moartea academicianului Răzvan Theodorescu.

"Este o mare durere, pentru Academia Română, pentru prieteni şi cunoştinţe, pentru ţară, pentru mine personal. A trecut în lumea drepţilor nu numai un savant, un cărturar de mare subţirime intelectuală, un istoric de marcă, ci şi un om ales, un om al Cetăţii, preocupat de bine, de bunătate, de soarta românilor. Să-i fie ţărâna uşoară şi amintirea eternă", a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Academiei Române.

Despre Răzvan Emil Theodorescu

Scrisoarea unei mame pentru fiica ei: Din ziua în care vezi că îmbătrânesc, fii răbdătoare cu mine, încearcă să înțelegi prin ce trec. Gândește-te că cel mai important este să fiu cu tine

Academicianul Răzvan Emil Theodorescu, istoric al culturii şi istoric de artă, s-a născut la 22 mai 1939, în Bucureşti. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, ale cărei cursuri le-a urmat în perioada 1955-1963, întrerupte între anii 1959-1961 din cauza exmatriculării pe motive politice - perioadă în care a lucrat ca muncitor necalificat, potrivit lucrării "Nemuritorii. Academicieni români" (Agenţia Naţională de Presă ROMPRES, 1995). Ulterior, a obţinut o bursă de specialitate în Franţa (1968) şi a devenit Doctor în ştiinţe istorice la Universitatea din Bucureşti (1972), cu teza "Elemente bizantine, balcanice şi occidentale la începuturile culturii medievale româneşti în secolele X-XIV".

În perioada 1990-1992, a fost preşedinte al Radioteleviziunii Române, iar între 1992 şi 2000, a fost membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului. Preşedinte al Comisiei Naţionale a Monumentelor, Ansamblurilor şi Siturilor Istorice (1993-1995). Membru în Colegiul Naţional al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 (din 2004); membru al Consiliului de administraţie al Institutului European din România; membru în Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

A fost senator de Iaşi (2000-2004), apoi senator de Botoşani (2004-2008). De asemenea, a ocupat fotoliul de ministru al Culturii şi Cultelor (2000-2004).

Răzvan Theodorescu s-a numărat printre prestigioşii consultanţi ştiinţifici ai uneia dintre cele mai longevive emisiuni ale Televiziunii Române, "Teleenciclopedia".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel