Raed Arafat, explicații temperatură de 37,3 grade Celsius. Cu ce trebuie să se doteze firmele. Reguli 15 mai, stare de alertă

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Termometru, temperatură
Termometru, temperatură

Reguli noi impuse după 15 mai: dacă la intrarea la locul de muncă angajatorul constată că ai 37,3 grade Celsius temperatura, te trimite acasă! Raed Arafat explică EXCLUSIV pentru DC Medical,  cine ia temperatura oamenilor și de ce s-a stabilit această valoare:

Cu toții am crescut crezând că temperatura normală a organismului este de 37 de grade Celsius și că febră înseamnă de la 38 de grade în sus, dar aseară secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că în Hotărârea nr 24 care intră în vigoare de astăzi, 15 mai, temperatura „periculoasă” este alta; mai exact 37,3 grade Celsius. Dacă o ai, ești trimis acasă!

Dar, în recomandările emise de Colegiul Medicilor Stomatologi din România, spre exemplu, temperatura „cu probleme” era stipulată ca fiind cu totul alta:  „Pacientului/însoțitorului i se va măsura temperatura în zona frunții înainte de intrarea în cabinetul stomatologic (deși nu este o măsură infailibilă, aceasta este eficientă): i) dacă temperatura este sub 37,5 grade Celsius pacientul și, după caz, însoțitorul, poate intra în cabinet, iar dacă nu are mască i se înmânează una”, de arată în ghidul trimis medicilor dentiști. 

Mai mult, în Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) - link direct - emisă în 14 mai de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), se vorbește de febră ca find egală sau mai mare cu 38 de grade, la internare ce-i drept! 

Care este explicația acestui nou prag de temperatură? 

Așadar, conform Hotărârii 24, „Instituțiile publice și operatorii economici care desfășoară activități comerciale/de lucru cu publicul ce implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor, iau măsuri pentru organizarea activității, astfel: (...) b) să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depășește 37,3 grade C”. 

Astăzi, secretarul de stat Raed Arafat a explicat, EXCLUSIV pentru DC Medical, de ce s-a luat această decizie și cine va lua temperatura oamenilor: 

Aici am discutat cu  Institutul Național de Sănătate Publică și colega de la INSp a spus că asta este o referință a Organizației Mondiale a Sănătății, și noi am declarat-o pentru că așa este. Deci, chiar cu dânșii am discutat-o! Firmele, toate entitățile trebuie să se doteze cu un termometru portabil simplu. Asta înseamnă. Care costă 20 de euro. Se găsesc pe piață, doar să fie digital, ca să poată să măsoare și să-ți spună care este temperatura. Iar temperatura o ia un angajat desemnat”, a explicat secretarul de stat Raed Arafat, la DC Medical. 

Potrivit ghidurilor internaționale și a unui studiu , temperatura normală a corpului uman poate varia între 36,1 grade Celsius și 37,2 grade Celsius. Ea depinde de starea de sănătate, de vârstă și de sex, spre exemplu unii specialiști (link) spunând că temperatura la nivelul pielii la femei poate să fie mai joasă, din cauza procentului mai mare de grăsime din organism. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel