Renunțarea timpurile la fumat scade cu 90% riscul de deces

DCMedical Team |
Data publicării:
fumat - FOTO: Freepik
fumat - FOTO: Freepik

Renunțarea timpurile la fumat scade cu 90% riscul de deces, spun specialiștii.

Că fumatul este un imens factor de risc pentru cancerul pulmonar nu mai e un secret pentru nimeni. Așa cum nu este un secret nici faptul că o persoană care evită fumatul reduce riscul apariției unor asemenea patologii. Specialiștii au tradus speranța în cifre: printre persoanele care renunță înainte de vârsta de 40 de ani, riscul de deces cauzat de fumat scade cu 90%, arată un material publicat recent în Medical News Today.

Deși majoritatea oamenilor încep să fumeze la vârste destul de mici, majoritatea suferințelor și deceselor asociate cu consumul de tutun apar mult mai târziu. Cancerele asociate cu fumatul sunt cel mai adesea diagnosticate după vârsta de 65 de ani și includ cancerul de plămân, rinichi, vezică urinară și stomac, arată Societatea Americană de Cancer. Și totuși, lipsa de atenție acordată fumătorilor în vârstă nu concordă cu incredibila expunere la riscul de boală și deces care apasă această categorie de populație.

Din păcate, fumătorii adulți în vârstă nu sunt suficient de bine reprezentați în cele mai elementare detalii metodologice din cercetarea în domeniul nicotinei și tutunului. Dacă în alte domenii de studiu, „adulții în vârstă” sunt adesea cei care au 65 de ani și mai mult și pot fi delimitați în continuare ca: tineri (65-74 de ani), bătrâni mijlocii (75-84 de ani) și bătrân (≥ 85 de ani), cercetările privind consumul de tutun nu aderă la această definiție și multe studii exclud în mod explicit pe oricine care a depășit vârsta de 65 de ani.

Există unele estimări că riscul de cancer pulmonar pe parcursul vieții la un fumător foarte intens este de aproximativ 30% în general și de doar 1% sau mai puțin la nefumători. Unii îl fac din cauza fumatului pasiv, alții din motive necunoscute.

Rata cancerului pulmonar începe să crească după 40 de ani și atinge apogeul în jurul vârstei de 75- 80 de ani. Numărul de ani în care o persoană fumează, precum și cât de mult fumează pot influența riscul de cancer. Aceasta înseamnă că cea mai bună strategie este să renunți acum.

Există beneficii semnificative ale renunțării la fumat, chiar și pentru persoanele în vârstă. Majoritatea bolilor legate de tutun pot fi prevenite dacă se renunță la fumat până la vârsta de 40 de ani, dar riscurile scad considerabil și după această vârstă.

Din păcate, majoritatea strategiilor de educare și comunicare ignoră această categorie. Politicile tradiționale de control al tutunului, între care creșterea prețurilor, politicile fără fumat, campaniile de informare, interzicerea publicității, etichetele de avertizare pentru sănătate sau tratamentele de renunțare, nu afectează fumătorii mai în vârstă la fel ca pe cei mai tineri – o dovedește o analiză a comportamentului de fumat în Europa, realizată între 2004 și 2013. În plus, fumătorii mai în vârstă pot avea mai puține cunoștințe și mai multe concepții greșite cu privire la daunele tutunului combustibil. Tocmai de aceea, adulții în vârstă e mai puțin probabil să folosească produse necombustibile cu nicotină.

De aceea, clinicienii și cei care oferă sprijin pentru renunțarea la fumat în rândul adulților  în vârstă ar trebui să își adapteze mesajele, să prezinte beneficiile renunțării și să acorde atenție recunoașterii stadiului comportamental și convingerilor despre daunele fumatului. Să nu uităm că și seniorii doresc să renunțe la fumat și merită această șansă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel