REZIDENȚIAT 2019: Sorina Pintea, ministrul Sănătăți: Examenul, AMÂNAT pe 8 decembrie! NOUL CALENDAR

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Foto: DC Medical
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Foto: DC Medical

Ministrul Sănătății Sorina Pintea a anunțat că examenul de REZIDENȚIAT 2019 se amână pentru data de 8 decembrie. NOUL CALENDAR AL EXAMENULUI.

REZIDENȚIAT 2019: Ministrul Sănătății Sorina Pintea a anunțat astăzi că examenul de rezidenţiat, care urma să aibă loc pe 17 noiembrie, se amână cu trei săptămâni.  

„Ne aflăm într-o situație fără precedent. Pentru prima oară concursul de Rezidențiat este în pericol de a nu se mai desfășura, iar 5684 de absolvenți ai promoției 2019 în medicină, medicină dentară și farmacie riscă să nu poată continua pregătirea într-o specialitate", a arătat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

AMÂNAT pentru 8 DECEMBRIE

Conform Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, Ministerul Sănătății organizează concursul național pentru admiterea în rezidențiat pe locuri și pe posturi, în sesiune unică, în trimestrul IV al fiecărui an, iar conform calendarului stabilit anul trecut, în data de 17 noiembrie 2019 trebuia să se desfășoare sesiunea din anul acesta. Dar, a explicat Sorina Pintea, pentru că președintele Klaus Iohannis nu a acceptat numirea unui nou ministru al Educației în timp util, s-a decis amânarea examenului de REZIDENȚIAT 2019 pentru data de 8 decembrie!

„Ministerul Sănătății organizează această admitere în baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei Naționale care presupune elaborarea a 7 ordine de ministru, 3 dintre acestea fiind comune, MS și MEC. Primul vizează aprobarea Metodologiei pentru desfășurarea concursului de rezidențiat. Prin cel de–al doilea se desemnează comisia comună centrală și comisiile locale pentru organizarea concursului de rezidențiat pe post și pe loc în medicină, medicină dentară și farmacie, sesiunea noiembrie 2019; (conform art. 7 din HG nr. 899/2002). Iar in cel de-al treilea se aproba cifra de școlarizare la concurs ( pe specialitati, locuri, posturi). Ministerul Sănătății a întocmit toate actele necesare, dar având în vedere că la Ministerul Educației Naționale nu a fost numit un ministru sau ministru interimar, suntem în imposibilitate de a emite aceste acte normative și prin urmare de a susține acest concurs la data de 17 noiembrie 2019”, a anunțat ministrul Sănătății.

„Deși am sperat să nu ajungem în această situație și am sperat că vom avea un ministru al Educației în baza propunerii transmise de Premier la Președintele României, iată ca ne vedem nevoiți să luăm o decizie de amânare a concursului pentru binele celor care doresc să se specializeze pentru a - și îngriji și ajuta semenii. Această situație putea fi evitată dacă omul cu cea mai mare funcție în stat ar fi înțeles sau măcar i-ar fi păsat. Jocurile politice nu trebuie să afecteze Sănătatea. Sănătatea nu are culoare politică, domnule Președinte! De altfel, Curtea Constituțională a decis că Președintele nu a avut motive să refuze numirile înaintate. Ultimul apel către Președinte a fost făcut de premier chiar ieri. Și astăzi, în ceasul al 12- lea, numirea ministrului Educației ar fi dus la evitarea amânării Concursului. În această situație, care v-am spus că este fără precedent, am gândit un nou calendar pentru desfășurarea concursului”, a anunțat ministrul Sănătății, Sorina Pintea!

În acest an, la rezidenţiat vor fi scoase la concurs 4.710 locuri.

NOUL CALENDAR DE EXAMEN

Astfel, concursul național se va desfășura în data de 8 decembrie 2019, după cum urmează:

- înscrierea candidaților: 28 octombrie -11 noiembrie 2019;

- transmiterea listelor cu candidaților înscriși de către Direcțiile de Sănătate Publică Județene și a municipiului București Ministerului Sănătății: cel târziu 14 noiembrie 2019;

- centralizarea listelor de către Ministerul Sănătății și defalcarea candidaților pe centre universitare: cel târziu 25 noiembrie 2019;

- afișarea pe site-ul rezidentiat.ms.ro a listelor cu candidații admiși în concurs, pe centre universitare și domenii: 27 noiembrie 2019;

- sesizarea de către candidați a eventualelor erori de redactare: până cel târziu 29 noiembrie 2019;

- afișarea pe site-ul rezidentiat.ms.ro și pe site-urile facultăților de medicină și farmacie a repartizării candidaților pe săli în funcție de domeniul pentru care s-au înscris: 05 decembrie 2019;

- alegerea posturilor/locurilor de candidați în funcție de punctajul obținut: 17,18,19 decembrie 2019;

- semnarea contractelor individuale de muncă cu unitățile sanitare: 6-14 ianuarie 2020;

- repartiția pe clinici de pregătire: 14-16 ianuarie 2020.

La fel ca în anii trecuți, Concursul se va desfășura în 6 centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.

Concursul se va desfășura după aceeași metodologie, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de 4 ore.

Ministerul Sănătății va publica pe site-ul oficial www.rezidentiat.ro, toate amănutele privind numărul locurilor şi posturilor, metodologia și condițiile de participare.

S-a ales data de 8 decembrie 2019, astfel încât rezidenții să nu fie afectați și să poată semna contractele în luna ianuarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2023 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1