REZIDENȚIAT, FARMACIE: Replica rezidenților pentru studenții care au cerut modificarea programului

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Protocoalele privind administrarea de antibiotice sunt respectate
Protocoalele privind administrarea de antibiotice sunt respectate

Farmaciștii rezidenți din specialitatea Farmacie Clinică, din Centrul Universitar București, dau replica studenților la farmacie care au cerut ca examenul și programul de REZIDENȚIAT să fie modificate. Iată ce spun rezidenții: 

„Farmaciștii rezidenți aflați în pregătire în specialitatea Farmacie Clinică din Centrul universitar București au luat act cu surpindere de poziția publică exprimată de Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR) cu privire la examenul de admitere, cât și la desfășurarea programului de REZIDENȚIAT. În acest context considerăm că poziția FASFR este exprimată în necunoștință de cauză și nu reflectă nici opinia farmaciștilor rezidenți, nici realitatea din teren. Mai mult decât atât, apreciem că poziția FASFR aduce chiar prejudicii intereselor studenților care doresc să susțină examenul de admitere în rezidențiat. Prin urmare ne delimităm ferm de anumite afirmații ale FASFR și dorim să facem următoarele precizări pe marginea acestora: 

Afirmațiile studenților, demontate de rezidenți

„Stagiile de practică și cursurile teoretice se realizează într-o manieră deficitară”, afirmă FASFR. 

Considerăm că această afirmație este nepotrivită și denigrează atât cadrele didactice universitare implicate în pregătirea rezidenților, cât și activitatea noastră de zi cu zi. Stagiile teoretice se desfășoară corespunzător, conform curriculei de pregătire. De asemenea, stagiile practice desfășurate în secțiile clinice din spitale nu sunt absente, ci se derulează în acord cu specificul fiecărei unități spitalicești în parte. În spitalele din București farmaciștii rezidenți care doresc să se implice în activitatea clinică participă la soluționarea cazurilor clinice alături de medici specialiști și rezidenți. Afirmația că aceste stagii sunt „inexistente (în mod special, cele realizate pe secție)” este falsă și va fi demontată de coordonatorul nostru de rezidențiat, dna prof. dr. Simona Negreș, care va avea propriul document de poziție argumentat cu activitatea pe care o desfășurăm. 

„Pentru a avea efectul dorit iar schimbarea să fie una pozitivă, solicităm respectuos ca noua bibliografie să fie accesibilă, așa cum am convenit și în cadrul discuției, până la data de 1 Noiembrie 2020, pentru cei care se vor pregăti să susțină examenul de rezidențiat în anul 2021.”, afirmă  FASFR.

În calitate de absolvenți ai Facultății de Farmacie, admiși în programul de rezidențiat dorim să subliniem că propunerea FASFR referitoare la tematica admiterii în rezidențiat, domeniul Farmacie, nu este corespunzătoare cunoștințelor pe care trebuie să le evalueze acest concurs. Astfel, s-a propus înlocuirea noțiunilor de bază de Farmacologie cu scheme complexe de farmacoterapie, acestea din urmă făcând obiectul stagiilor teoretice și practice din cadrul specialității Farmacie Clinică. Absolvenții Facultății de Farmacie  care doresc să intre în rezidențiat la oricare dintre cele patru specialități trebuie să cunoască foarte bine noțiunile de bază din Farmacologie, un manual de farmacoterapie fiind potrivit pentru tematica examenului de specialist de la finalul programului de rezidențiat în Farmacie Clinică. Chestionarul postat de FASFR nu reprezintă neapărat poziția rezidenților. Acesta putea fi completat de oricine, rezident sau student, iar noi concluzionăm că poziția pe care a adoptat-o FASFR, nu corespunde realității absolute, ci unei presupuneri că schimbarea este benefică profesiei. Cel mai mare rău  constă în faptul că Farmacologia, materie de bază și fundamentală a profesiei de farmacist, a fost ștearsă de pe lista bibliografică a rezidențiatului din 2021. Colegii noștri, studenții, știu oare că în baza chestionarului întocmit de FASFR (în care a apărut spontan Manualul de Farmacoterapie tradus) nu vor beneficia de baza de cunoștințe cu care trebuie să intre în rezidențiat?

Astfel, demersurile asociațiilor studenților din Facultățile de Farmacie nu ar fi trebuit realizate fără o strânsă colaborare cu conducătorii de rezidențiat, îndrumătorii de stagii și reprezentanții farmaciștilor rezidenți, întrucât aceștia din urmă au o viziune mai amplă asupra programului de rezidențiat.

Ne exprimăm regretul că entuziasmul colegilor noștri studenți de a grăbi reformarea sistemului de rezidențiat a fost ușor hazardat, dar avem convingerea că bunele lor intenții coroborate cu o documentare mai temeinică pot aduce o contribuție benefică acestui proces pe termen mediu și lung.

Acestea fiind spuse, farmaciștii rezidenți în specialitatea Farmacie Clinică din Centrul Universitar București își exprimă public regretul pentru prejudiciul de imagine adus formatorilor de farmaciști specialiști de către viitorii absolvenți ai Facultăților de Farmacie, în ciuda eforturilor depuse de aceștia pentru o bună desfășurare a programului de pregătire a rezidenților”, se arată într-o opinie transmisă DC Medical de către Farmaciștii Rezidenți (an I,II,III) în specialitate Farmacie Clinică, din Centrul Universitar București. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel