REZIDENȚIAT 2022, reguli noi: cum se va stabili numărul de locuri și până la ce vârstă poți da concursul. Proiect de Ordonanță de urgență

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Un nou proiect de Ordonanță de Urgență, pus în dezbatere publică până pe 15 februarie, ar putea modifica modul în care se stabilesc locurile și disciplinele, dar și cine se poate înscrie la REZIDENȚIAT în 2022. Odată cu aceasta ar urma să fie introdus și caietul de monitorizare a studentului în format electronic. Iată ce prevede acesta: 

Un nou proiect de Ordonanță de Urgență, pus în dezbatere publică până pe 15 februarie, ar putea modifica modul în care este organizat și se dau examenele la REZIDENȚIAT, îcepând u anul 2022. Un prim motiv al acestor odificări este faptul că pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de SARS-Cov2, în scopul asigurării asistenței medicale, în baza Ordinului comandantului acțiunii, pe perioada stării de urgență, respectiv a stării de alertă instituită, conform legii, rezidenții au fost detașați în alte unități sanitare ori au întrerupt stagiul în care se aflau, fiind în prima linie alături de ceilalți profesioniști pentru asigurarea sănătății populației.

„În aceste condiții se impune emiterea a unui act normativ care să permită adaptarea curriculumului de pregătire astfel încât această categorie să poată susțină examenul pentru obținerea titlului de specialist la finalizarea ciclului de pregătire. În acestă situație se află un număr semnificativ de rezidenți care urmează să susțină examenul în primul trimestru al anului 2022, promovarea examenului le va permite acestora să intre pe piața muncii ca specialiști cu drepturi depline”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului (DOCUMENTUL INTEGRAL AICI). 

În document se vorbește și despre necesitatea de a „utiliza mai judicios resursele bugetare și capitalul uman, în sensul în care să fie restrâns numărul rezidenților de ”profesie”, respectiv al acelor persoane care susțin și promovează mai multe concursuri de rezidențiat, fiind încadrați rezidenți de 4-8 ori, fără a finaliza nicio specialitate” și de nevoia de a angaja ambsolvenții de REZIDENȚIAT care nu au fat examenul de specialitate, pentru a nu lăsa nefolosită o reursă umană specializată. De asemenea, este stabilită o nouă regulă legată de cei care pot face rezidențiatul, urmând să existe o limită de vârstă, dar și una de timp în care poți termina rezidențiatul. 

În principal, Proiectul de Ordonanță de Urgență (DOCUMENTUL INTEGRAL AICI) prevede, printre altele, că: 

- „Rezidențiatul se organizează sub forma rezidențiatului pe locuri, a rezidențiatului pe post și a rezidențiatului cu modalitate flexibilă de formare și are o durată cuprinsă între 3 - 7 ani, în funcție de specialitate. Modalitatea flexibilă de formare se organizează numai pentru specialitatea medicină de familie pentru medicii de medicină generală prevăzuți la art. 64 lit. d) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, Republicată, cu modificările și completările ulterioare”;

- Începând cu anul 2022, cifra de școlarizare pentru rezidențiat este egală cu numărul de locuri cumulat cu numărul de posturi conform art. 18 și este stabilită prin ordin al ministrului sănătății. Pentru domeniul medicină, cifra de școlarizare este egală cu numărul absolvenților cu diplomă de licență din promoția anului în curs. La stabilirea cifrei de școlarizare pentru concursul de rezidențiat se are în vedere capacitatea de pregătire disponibilă transmisă de instituțiile de învățământ superior cu profil medical acreditate, până cel târziu la data de 1 august a fiecărui an.”

- „Admiterea la modalitatea flexibilă de formare se face prin selecție organizată de Ministerul Sănătății.
(2) Pentru modalitatea flexibilă de formare în specialitatea medicină de familie selecția și pregătirea se organizează pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului sănătății, cu consultarea Colegiului Medicilor din România” (...)

- Începând cu concursul de rezidențiat din trimestrul IV al anului 2022, prezentarea la concursul de rezidențiat se poate face numai cu maxim 10 ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare prevăzută de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, Republicată, cu modificările și completările ulterioare.”

- „Curriculumurile nu se revizuiesc mai devreme de un ciclu de formare, respectiv după 3-7 ani, în funcție de durata de pregătire cu excepția specialităților pentru care se modifică durata de pregătire. Curriculumurile nou aprobate se aplică rezidenților care intră în pregătire în urma concursului de rezidențiat organizat în trimestrul IV al anului respectiv”; 

- „Începând cu 1 ianuarie 2023, cheltuielile de personal prevăzute la alin.(1) pot fi suportate de la bugetul de stat, pentru persoanele care promovează un nou concurs de rezidențiat și sunt confirmate prin ordin al ministrului sănătății, în limita a maxim 10 ani de pregătire.”

- „Examenul prevăzut la alin. (2) se organizează de Ministerul Sănătății în centrele universitare cu facultăți de medicină generală, medicină dentară și farmacie acreditate, în care s-a efectuat pregătirea. La propunerea instituțiilor de învățământ superior publice acreditate, care au facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie acreditate, cu avizul colegiilor profesionale, se constituie comisii de examinare și comisii de soluționare a contestațiilor, formate din specialiști și numite prin ordin al ministrului sănătății.”

- „Rezidențiatul pe locuri se organizează pentru un număr de locuri în acord cu necesitățile din teritoriu, stabilit conform previziunilor pe specialități pentru următorii 3-7 ani transmise de direcțiile de sănătate publică județene și direcția de sănătate publică a Municipiului București, pe baza criteriilor stabilite de Ministerul Sănătății, conform politicilor de resurse umane promovate” 

- „În unitățile sanitare publice posturile vacantate ca urmare a încetării contractului individual de muncă cu rezidenții pe post, pot fi ocupate prin concurs de către rezidenții aflați în anul 3-6 de pregătire, cu avizul Ministerului Sănătății”, 

- „Prin excepție de la prevederile alin. (1), stagiile de pregătire efectuate în prima specialitate, nu mai vechi de 10 ani, similare ca durată și conținut, care se regăsesc în curriculumul de pregătire al celei de-a doua specialități, se echivalează de către Ministerul Sănătății în limita a maximum jumătate din durata totală a noii specialități, la recomandarea coordonatorului de rezidențiat sau directorului de program de rezidențiat, după caz, și cu avizul instituției de învățământ superior cu profil medical acreditată.”

- „Medicii rezidenți pe loc pot solicita schimbarea specialității alese în urma concursului de rezidențiat în termen de maxim 36 de luni de la data începerii pregătirii, cu condiția ca punctajul obținut la concursul de rezidențiat promovat să fie cel puțin egal cu punctajul la specialitatea solicitată și numai cu avizul de primire al unui coordonator acreditat din centrul universitar de pregătire” (...)

- „În cazul medicilor stomatologi rezidenți și respectiv al farmaciștilor rezidenți termenul prevăzut la alin (21) este de maxim 18 de luni”, (...)

- „Medicii rezidenți care nu s-au prezentat la examenul de specialist pot fi încadrați cu contract individual de muncă pe durată determinată de maxim un an de la finalizarea stagiului de pregătire, în funcția de medic și salarizarea corespunzătoare ultimului an de pregătire, în unități sanitare publice care înregistrează deficit de personal și sub îndrumarea unui medic cu drept de liberă practică în specialitatea respectivă”, 

- „Prin excepție de la prevederile alin.(4) al art. 15, în vederea prezentării la examenul pentru obținerea titlului de medic, medic dentist și, respectiv, farmacist specialist, medicii rezidenți, medicii stomatologi rezidenți și farmaciștii rezidenți detașați în alte unități sanitare sau care au întrerupt stagiul în care se aflau în baza Ordinului comandantului acțiunii, pe perioada stării de urgență, respectiv a stării de alertă instituită pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de SARS-Cov2, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, sunt considerați în perioada respectivă în stagiul de bază în specialitatea în care au fost confirmați prin ordin al ministrului sănătății”.

#REZIDENTIAT2022, #REZIDENTIAT

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel