Riscul de boli de inima, biomarker din testele de sânge îl anticipează

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Cardiologii preventivi au constatat că unii pacienți care nu știu că au risc de boli de inimă ar putea fi identificați din timp cu un test de sânge care evidențiază prezența anumitor biomarkeri.

Cercetătorii în cardiologie preventivă de la Centrul Medical al Universității Southwestern au descoperit că un nou test de sânge pentru biomarkerii proteici ar putea identifica pacienții cu risc de boli de inimă. Noul lor studiu, publicat recent în Circulation, a reunit datele despre pacienți din trei populații majore, inclusiv etnii multiple, totalizând aproape 13.000 de persoane. Echipa a cercetat dacă măsurarea nivelurilor a doi biomarkeri - proteine din sânge - ar identifica persoanele care au nevoie de tratament pentru boli de inima.

Sub radar

Cercetătorii au descoperit că aproximativ o treime dintre adulții cu hipertensiune arterială ușoară care nu au recomandare în prezent pentru tratament au creșteri ușoare ale unuia dintre acești doi biomarkeri; acești indivizi au avut un risc mai mare să aibă atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale sau insuficiență cardiacă congestivă în următorii 10 ani. Cu alte cuvinte, acești pacienți „zboară sub radar" și nu știu că prezintă un risc mai mare de evenimente cardiovasculare.

Dr. Ambarish Pandey și Dr. Parag Joshi cred că unii pacienți cu risc de boli de inimă ar putea fi ajutați de un test de sânge pe biomarker.
„Credem ca acest tip de test poate ajuta în procesul de luare a deciziilor comune pentru pacientii care au nevoie de mai multe informatii despre riscul lor", a spus cardiologul preventiv Dr. Parag Joshi, profesor asistent de medicină internă. „Aceste teste de sânge sunt ușor accesibile și sunt mai puțin costisitoare decât unele alte teste pentru evaluarea riscurilor".

Conduși de Dr. Joshi și Dr. Ambarish Pandey, profesor asistent de medicină internă, cercetătorii au analizat datele de la 12.987 de participanți (vârsta medie de 55 de ani, 55% fiind femei) care au prezentat 825 de evenimente cardiovasculare, cum ar fi atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, pe un durata mediană de urmărire de 10 ani. Informațiile au fost compilate din Studiul de risc de ateroscleroză în comunități, de la Dallas Heart Study și din studiul multi-etnic al aterosclerozei.

Un simplu test de sânge

Cercetătorii spun că sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă începerea tratamentului tensiunii arteriale bazându-ne pe prezența acestor biomarkeri are efect asupra rezultatelor pacientului.

„Una dintre proteine, troponina cu sensibilitate ridicată, măsoară vătămarea mușchiului cardiac, iar cealaltă, numită NT-proBNP, măsoară stresul asupra mușchiului cardiac", a explicat dr. Pandey. „Prezența acestor proteine este indică o vătămare cardiacă subtilă pe termen lung, care însemană uzură în timp."

Hipertensiunea arterială, împreună cu alți factori de risc, se știe că cresc riscul de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și insuficiență cardiacă congestivă. Tratamentul pentru scăderea tensiunii arteriale reduce acest risc. Alți factori care joacă un rol în bolile cardiovasculare includ colesterolul ridicat, vârsta, sexul, fumatul, alimentația slabă, lipsa exercițiilor fizice și diabetul.

„Procesul de dezvoltare a bolilor de inimă poate fi dificil de identificat pe baza acestor factori de risc. Acum avem teste pentru a detecta markeri ai bolilor de inimă la persoane fără simptome care prezintă un risc mai mare pentru evenimente cardiovasculare", a spus dr. Joshi a spus. „Este important de menționat că trebuie să ne asigurăm că furnizorii de servicii medicale acționează în mod corespunzător atunci când există un rezultat anormal și nu recomandăm, dacă nu sunt necesare, o serie de teste atunci când nu sunt simptome."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel