SECHELE după COVID-19: sistemul imunitar slăbit grav și la 6 luni după vindecare. STUDIU

Dana Lascu / 14 apr 2021 / 15:54
Pacienți COVID-19 la ATI. Foto ilustrativă: Spitalul Militar Central
Pacienți COVID-19 la ATI. Foto ilustrativă: Spitalul Militar Central

Oamenii de știință de la Universitatea din Manchester au descoperit o afectare persistentă a sistemului imunitar al pacienților și la șase luni după ce au fost spitalizați pentru COVID-19, ceea ce ar putea fi asociat cu rezultate mai slabe pentru sănătate.

Studiul, publicat în jurnalul Med, examinează impactul unei infecții cu SARS-CoV-2 asupra sistemului imunitar al pacienților care au fost spitalizați în perioada de după o infecție cu COVID-19, odată ce au fost externați.

Echipa - cu sediul la Institutul de Imunologie și Inflamație al Universității „Lydia Becker” și susținut de Consorțiul de Imunologie Coronavirus din Marea Britanie (UK-CIC) - a identificat o semnătură imunologică care apare la unii dintre pacienți, care a fost asociată cu radiografii toracice nerezolvate, indicând aceste pacienții au avut un rezultat clinic mai slab, se arată într-un document remis redacției. 

Prin urmare, cercetătorii au identificat caracteristicile imune la pacienții cu COVID-19 convalescenți care sunt asociați cu impact negativ asupra sănătății ulterioare.

Echipa a compilat caracteristicile celulelor imune ale a peste 80 de pacienți convalescenți recrutați din spitalele din Manchester, între iulie și octombrie 2020.

Ei au descoperit că modificările celulelor B - un tip de limfocit - care apar în timpul vârfului spitalizării COVID-19 au fost în mare parte restabilite cu 6 luni de convalescență. Cu toate acestea, modificările celulelor T, un alt limfocit, au persistat în convalescența COVID-19.

Autorul studiului, Dr. Joanne Konkel, de la Universitatea din Manchester, a declarat că: „Studiul nostru detaliază modificările imune persistente la pacienții cu COVID-19 spitalizați anterior până la 6 luni după externarea. În mod semnificativ, schițăm o semnătură imună asociată cu rezultate clinice mai slabe la pacienții convalescenți”.

„Asocierea, cu toate acestea, nu este o cauzalitate și ceea ce dorim acum să înțelegem este cu ce alte simptome COVID pe termen lung ar putea fi asociată această „semnătură” și dacă ar putea fi utilizată pentru a identifica pacienții care ar trebui urmăriți cel mai atent după externarea din spital”.

„Semnătura” prezentă în grupul de pacienți cu rezultate clinice mai slabe a fost caracterizată de echipa de cercetgători ca având niveluri ridicate de celule T citotoxice - care pot distruge alte celule - precum și o producție crescută de tipuri speciale de proteine numite citokine de tip 1.

Autorul studiului, dr. Madhvi Menon, de la Universitatea din Manchester, a declarat: „Rămâne să se stabilească dacă aceste modificări imune sunt unice pentru COVID-19 sau dacă sunt observate și în urma altor infecții respiratorii severe”.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy