SECHELE după COVID-19: sistemul imunitar slăbit grav și la 6 luni după vindecare. STUDIU

Oamenii de știință de la Universitatea din Manchester au descoperit o afectare persistentă a sistemului imunitar al pacienților și la șase luni după ce au fost spitalizați pentru COVID-19, ceea ce ar putea fi as...
Studiul, publicat în jurnalul Med, examinează impactul unei infecții cu SARS-CoV-2 asupra sistemului imunitar al pacienților care au fost spitalizați în perioada de după o infecție cu COVID-19, odată ce au fost externați.
Echipa - cu sediul la Institutul de Imunologie și Inflamație al Universității „Lydia Becker” și susținut de Consorțiul de Imunologie Coronavirus din Marea Britanie (UK-CIC) - a identificat o semnătură imunologică care apare la unii dintre pacienți, care a fost asociată cu radiografii toracice nerezolvate, indicând aceste pacienții au avut un rezultat clinic mai slab, se arată într-un document remis redacției.
Prin urmare, cercetătorii au identificat caracteristicile imune la pacienții cu COVID-19 convalescenți care sunt asociați cu impact negativ asupra sănătății ulterioare.
Echipa a compilat caracteristicile celulelor imune ale a peste 80 de pacienți convalescenți recrutați din spitalele din Manchester, între iulie și octombrie 2020.
Ei au descoperit că modificările celulelor B - un tip de limfocit - care apar în timpul vârfului spitalizării COVID-19 au fost în mare parte restabilite cu 6 luni de convalescență. Cu toate acestea, modificările celulelor T, un alt limfocit, au persistat în convalescența COVID-19.
Autorul studiului, Dr. Joanne Konkel, de la Universitatea din Manchester, a declarat că: „Studiul nostru detaliază modificările imune persistente la pacienții cu COVID-19 spitalizați anterior până la 6 luni după externarea. În mod semnificativ, schițăm o semnătură imună asociată cu rezultate clinice mai slabe la pacienții convalescenți”.
„Asocierea, cu toate acestea, nu este o cauzalitate și ceea ce dorim acum să înțelegem este cu ce alte simptome COVID pe termen lung ar putea fi asociată această „semnătură” și dacă ar putea fi utilizată pentru a identifica pacienții care ar trebui urmăriți cel mai atent după externarea din spital”.
„Semnătura” prezentă în grupul de pacienți cu rezultate clinice mai slabe a fost caracterizată de echipa de cercetgători ca având niveluri ridicate de celule T citotoxice - care pot distruge alte celule - precum și o producție crescută de tipuri speciale de proteine numite citokine de tip 1.
Autorul studiului, dr. Madhvi Menon, de la Universitatea din Manchester, a declarat: „Rămâne să se stabilească dacă aceste modificări imune sunt unice pentru COVID-19 sau dacă sunt observate și în urma altor infecții respiratorii severe”.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-