Sindromul colonului iritabil: cauze, simptome, tratament. Tehnicile de RELAXARE, importante în tratament

Anisia Nica |
Data publicării:
sindromul colonului iritabil FOTO: Pexels @anna shvets
sindromul colonului iritabil FOTO: Pexels @anna shvets

Ce este sindromul colonului iritabil și ce rol are stresul în apariția acestuia?

Sindromul colonului iritabil este o afecțiune gastrointestinală și afectează un număr mare de oameni. Acesta poate apărea la orice vârstă, iar unul dintre cei mai importanți factori în apariția sindromului colonului iritabil este stresul. Alături de acesta intervin oboseala cronică, stările de anxietate și depresie, alimentația necorespunzătoare și tulburările endocrinologice. 

Simptome

Sindromul colonului iritabil afectează mai frecvent femeile decât bărbații și se manifestă prin simptome precum:

-durere abdominală, în special sub formă de crampe;

-balonare;

-diaree, constipație sau alternarea celor două stări;

-intoleranță la anumite alimente.

În perioada menstruației, femeile care suferă de sindromul colonului iritabil pot simți o agravare a simptomelor.

Tratament

Din păcate, sindromul colonului iritabil nu are tratament, dar există anumite modalități prin care se pot ameliora simptomele. Printre acestea se numără diverse ceaiuri medicinale (menta, mușețelul, coada șoricelului, ghimbirul), administrarea de probioticele, respectarea unui regim alimentar sănătos și menținerea activității fizice regulate. Tehnicile de relaxare (yoga, meditație, tehnici de respirație, masajul) reduc nivelul de stres și contribuie la ameliorarea simptomelor. Persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil sunt sfătuite să consume cantități de mâncare mici și dese și să evite stresul. Consumul de miere de albine, sparanghel, broccoli și anghinare s-au dovedit a fi eficiente pentru pacienții afectați. Vezi și: Consumul de anghinare, efecte asupra ficatului, digestiei și inimii

Simptomele severe pot fi remediate prin tratament medicamentos. Acesta este prescris doar de către medicul specialist în urma consultației și a testelor de diagnostic. De obicei, medicul prescrie medicație antispastică, laxative în caz de constipație sau antidiareice în caz de diaree. Totodată, anumite antidepresive ajută în reducerea simptomelor. Antibioterapia și substanțele antiinflamatorii sunt uneori utilizată în tratamentul acestui sindrom.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel