Sistemul de dializă din România, un model. Diana Păun: Acest sistem privat ar putea fi preluat pentru pacienții cronici

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
sistemul de dializa. FOTO: Freepik @mailsonpignata
sistemul de dializa. FOTO: Freepik @mailsonpignata

Sistemul de dializă poate fi preluat și de alte zone ce vizează bolnavii cronici.

Campania de conștientizare asupra sănătății rinichiului, lansată săptămâna trecută, cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, are ca scop atât prevenția, cât și diagnosticarea timpurie a bolilor cronice de rinichi.

”Ziua Mondială a Rinichiului a avut potențialul de a crește gradul de conștientizare asupra importanței sănătății rinichiului, în primul rând pentru sănătatea noastră generală.

În acest context a fost lansată această campanie de conștientizare care implică în primul rând comportamente preventive și evitarea factorilor de risc.

Dar în egală măsură și conștientizarea modului în care un pacient poate trăi cu o boală de rinichi. De aceea dezbaterea de astăzi este bine venită în contextul acelei zile,și în mod particular al temei campaniei globale din anul 2023, care este să ne pregătim pentru imprevizibil, să îi susținem pe cei vulnerabili.

Deci practic, acest slogan implică atât partea de prevenție, cât și posibilitatea de a diagnostica o boală de rinichi și asigurarea calității vieții celor care au fost deja diagnosticați cu această boală”, a declarat Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică, în exclusivitate, în cadrul dezbaterii ”Boala cronică de rinichi, riscul ignorării”.

Vezi și: Boala cronică de rinichi, ca o mașină care vine noaptea cu farurile stinse. Ina Maria Kacso: Rinichiul nu doare! În momentul impactului este prea târziu să ne ferim

”De ce acest lucru? Pentru că prevenția bolilor renale este în creștere la nivel mondial. Aproximativ 1 din 10 persoane suferă de o boală cronică de rinichi, în diverse stadii.

De ce prevenție? Pentru că prevenția, ca în orice boală, reprezintă un prim pas logic. Într-o abordare sustenabilă și în cea mai bună modalitate de a reduce costuri economice, costuri sociale asociate.

Alături de prevenție, este foarte importantă depistarea timpurie a boii de rinichi și aceasta se poate face prin programe de screening și printr-un acces echitabil la îngrijire pentru pacienții cronici.

De fapt, acestea sunt elementele de bază în managementul bolii cronice de rinichi.

Gestionarea cu succes a pacienților cu boală cronică de rinichi implică o abordare pluridisciplinară și am avut posibilitatea de a discuta despre aceasta la Congresul InterDiab, pentru că așa cum știți, afectarea renală reprezintă una dintre complicațiile cele mai redutabile ale diabetului zaharat.

Prezența medicilor, a reprezentanților societăților profesionale, a asociaților de pacienți la dezbatere cred că răspund foarte bine acestei idei de multidisciplinaritate.

În plus, cred că este foarte important să dezvoltăm noi modele de furnizare a asistenței medicale, bazată pe o îngrijire integrată.

Nu tratăm numai rinichiul unui pacient, îl tratăm în integralitate, în contextul bolii de bază și a complicațiilor, între care afectarea renală, așa cum spuneam, pentru diabetul zaharat poate să fie o posibilitate de evoluție a bolii”, a mai spus Diana Păun.

2. -imagine fara descriere- (diana-paun_22689100.png)

Diana Loreta Păun, Consilier Prezindețial Departamentul Sănătate Publică. FOTO: Captură video

”Vizibilitatea asupra bolii cronice de rinichi, cu prilejul ZIlei Mondiale a Rinichiului este un îndemn la acțiune, pentru noi toți, pentru populație, în primul rând pentru a se informa că există și eventualitatea unei afectări remale într-o boală cronică. În al doilea rând, pentru profesioniști care trebuie să aibă în vedere și funcția renală atunci când fac un bilanț complet al pacientului.

Și nu în ultimul rând, pentru pacient, care trebuie să prețuiască acest organ, atât de important, pentru funcția normală a organismului.

Trebuie să încurajăm componentele de prevenție, dar și screeningul sistematic în rândul populațiilor la risc, screening care constă într-o evaluare pe care colegii, medici de familie, o cunosc atunci când pacientul se prezintă la medic. Este vorba atât de analize de sânge, cât și de analize imagistice specifice, și orice simptom care poate sugera o afectare renală trebuie să reprezinte un semnal de alarmă.

În plus, trebuie să colaborăm între noi, la nivelul profesioniștilor, naționali, dar și internaționali, pentru că managementul bolii renale este o parte fundamentală a unei strategii globale, de prevenție și de control, în cadrul bolilor netransmisibile”, a mai spus Diana Păun.

Sistemul de dializă, un model pentru bolnavii cronici

Potrivit lui Val Vâlcu, în România funcționează de mai bine de 20 de ani un sistem inovativ în cazul dializei, un parteneriat public-privat.

Întrebată dacă acest model este un succes, Diana Păun a afirmat că ”sistemul de dializă din România este un model care ar putea fi copiat și de alte domenii din zona sistemului de sănătate.

El și-a dovedit eficiența, inclusiv pe perioada pandemiei Covid. Colegii din sistemul privat care deservesc pacienții dializați s-au mobilizat exemplar și au reușit să asigure continuitatea serviciilor de dializă, în ciuda dificultăților cu care s-a confruntat sistemul sanitar în perioada pandemiei. 

Ei au asigurat în continuare transportul pacienților, au asigurat serviciile de dializă și în același timp au știut să țină seama de toate măsurile de combatere a infecției cu SARS-CoV, motiv pentru care, iată acum post-pandemic, putem să spunem că acest sistem privat a constituit un model care ar putea fi preluat și în zona altor servicii medicale pentru pacienții cronici”, a mai spus Consilierul Prezidențial Diana Păun.

 

Mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel