Spitalul din Sighișoara: lifturile manuale, unicat în țară, vor fi dezafectate

Adisa Codruț |
Data publicării:
Spitalul din Sighișoara Facebook Spital Sighișoara
Spitalul din Sighișoara Facebook Spital Sighișoara

La Spitalul din Sighișoara, lifturile manuale, unicat în România, vor fi dezafectate.

Spital, Sighișoara. Singurele lifturi manuale din România, care funcţionează în două clădiri ale Spitalului din Sighişoara încă din 1896, vor fi dezafectate, după ce Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) a susţinut că nu deţine o procedură pentru a le autoriza.

În aceste condiţii, Primăria Sighişoara, proprietara clădirilor, a decis construirea unor lifturi noi, iar dintre lifturile istorice, adevărate monumente ale tehnologiei, va rămâne doar unul, care va fi conservat în sit, unul urmând să fie donat Muzeului de Istorie.

"Spitalul este construit la finele secolului al XIX-lea, 1896, primul director al spitalului a fost Julius Oberth. Este organizat ca un spital pavilionar şi la nivelul secolului XIX-lea începutul secolului XX aceasta era tehnologia modernă de a avea mai multe lifturi pentru a transporta bolnavii aflaţi pe targă. Sistemul este unul pe cremalieră, ridicarea se face prin funii, o persoană trebuie să ridice liftul, dar are şi multiple elemente de siguranţă, în cazul în care se rupe funia, liftul nu se va prăbuşi în gol. Din cele trei, două sunt funcţionale şi acum. Sunt elemente într-adevăr de istoria tehnicii, dar ele sunt considerate depăşite din punct de vedere a normelor, din această cauză nu este firmă în România care să le dea autorizaţie de funcţionare. Sunt o curiozitate istorică, iar în Europa mai există cel puţin unul, fiindcă acolo se pune accent pe conservarea acestor elemente de istorie a tehnicii. Unul va rămâne în spital, unul, conform legii, ni-l va da nouă, dar va fi expus ca piesă de muzeu, nu va fi funcţional", a declarat directorul Muzeului de Istorie din Sighişoara, Nicolae Teşculă, potrivit Agerpres.

Primarul Sighişoarei, Ovidiu Mălăncrăvean, a precizat că lifturile nu deţin autorizaţie ISCIR şi, deşi sunt funcţionale, nu mai pot fi utilizate. 
Managerul Spitalului Municipal Sighişoara, Tamaszi Sarolta, a precizat că sunt finalizate proiectele pentru trei lifturi noi, unul exterior şi două interioare, în clădiri separate, şi că în acest an se va finaliza şi execuţia. În cele zece clădiri în care funcţionează spitalul din Sighişoara, dintre care două sunt dotate cu lifturi manuale, anul trecut au fost internaţi peste 78.000 de pacienţi.

Lifturile construite în urmă cu 124 de ani sunt acţionate manual, printr-un sistem de frânghii şi scripeţi, chiar de către brancardierii şi infirmierele unității medicale, fiind uşor de manevrat. Angajaţii Spitalului din Sighişoara susţin că întreţinerea lifturilor manuale este foarte simplă, iar urgenţele majore pot fi rezolvate cu acestea. Întreţinerea lifturilor unicat este simplă, acestea necesitând doar ungerea angrenajului din pod în fiecare săptămâna, pentru ca să aibă o alunecare uşoară, întrucât circulă între parter şi etaj, dar înălţimea clădirilor este echivalentă cu cea a unor blocuri cu patru etaje.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel