Sporuri de 40% și ore suplimentare plătite, în DSP-uri. Ordonanță a Guvernului Orban

Bani, salariu
Bani, salariu

Guvernul Orban a adoptat o ordonanță care prevede acordarea de sporuri epidemiologice pentru șefii și inspectorii din DSP-uri, dar și plata orelor suplimentare efectuate în aceste instituții. 

Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi Ordonanța de urgență privind reglementarea unor măsuri.

În domeniul medical, actul normativ prevede eliminarea inechităților salariale și ajustarea diferențelor existente pe perioada stării de alertă constituită conform legii, pentru unele categorii de personal implicate în activități de gestionare a cazurilor infectate cu noul corornavirus în vederea asigurării capabilității de pregătire pentru un răspuns adecvat, a anunțat Ministerul Sănătății. 

Bani mai mulți pentru șefii din DSP-uri

Astfel, comitetul director din cadrul direcțiilor de sănătate publică va beneficia de un spor pentru condiții epidemiologice deosebite de 40% la salariul de bază, iar inspectorii sanitari care desfășoară activități în domeniul controlului în sănătatea publică de un spor de 30% la salariul de bază.

În acest fel vor fi ajustate diferențele salariale dintre categoriile de personal din cadrul direcțiilor de sănătate publică implicate în aplicarea măsurilor impuse pe perioada stării alertă, în vederea atragerii de personal calificat pe de o parte, cât și  a menținerii celui existent pe de altă parte, în condițiile în care numărul anjagațiilor din aceste instituții este unul redus.

Măsura este justificată și de evoluția situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului pe teritoriul României, care indică o creștere semnificativă a numărului de persoane infectate cu COVID-19 și implicit a volumului activităților de supraveghere activă, depistare timpurie, izolare și tratare a cazurilor, de urmărire a contactelor și prevenire a răspândirii continue a infecției. În vederea asigurării capabilității de pregătire a direcțiilor de sănătate publică pentru gestionarea la nivel adecvat a infecțiilor cu noul coronavirus, se impune adoptarea unei măsuri de stimulare a personaluluin  care desfășoară pe durata stării de alertă activități de prevenire și limitare a răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus, în sensul ajustării diferențelor salariale dintre categoriile de personal din cadrul direcțiilor de sănătate publică implicate în aplicarea măsurilor impuse pe perioada stării de alertă.

Orele suplimentare, plătite în DSP-uri

Mai mult, actul normativ prevede ca, până la data încetării stării de alertă instituită din cauza infecțiilor cu noul coronavirus, orele suplimentare efectuate peste programul normal de lucru de către personalul de specialitate din cadrul direcțiilor de sănătate publică să poată fi plătite conform prevederilor art. 8 alin. (6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 11/2020.

Totodată, prin derogare de la prevederile art. 25 din Legea cadru nr. 153/2017, se creează cadrul legal astfel încât indemnizația de detașare prevăzută la art. 19 din Legea nr. 136/2020 să poată fi plătită în cuantumul prevăzut legal.

În vederea eliminării inechităților privind mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă, actul normativ mai  reglementează ca, începând cu data de 1 august 2020, personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar, inclusiv personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare și personalul paramedical, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19, să beneficieze de sporurile pentru condiții de muncă peste limita minimă prevăzută legal, nivelul concret fiind stabilit de conducerea fiecărei unități sanitare cu personalitate juridică, de comun acord cu sindicatele reprezentative semnatare ale contractului colectiv de muncă la nivel de sistem sanitar și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetul de venituri și cheltuieli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2022 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0