Stresul, factor de risc pentru Alzheimer. Ciurea: Ne îmbătrânește total, celula nervoasă suferă, sistemul hormonal suferă

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
stresul factor de risc pentru alzheimer. FOTO: Freepik @yanalya
stresul factor de risc pentru alzheimer. FOTO: Freepik @yanalya

Stresul are dublu impact asupra organismul, pe termen scurt este benefic, însă stresul cronic este factor de risc pentru o multitudine de afecțiuni, putând duce inclusiv la boala Alzheimer.

Stresul este un sentiment de tensiune emoțională sau fizică. Acesta poate proveni de la orice eveniment sau gând care vă face să vă simțiți frustrat, furios sau nervos.

Stresul este reacția corpului dumneavoastră la o provocare sau la o solicitare. În episoade scurte, stresul poate fi pozitiv, cum ar fi atunci când vă ajută să evitați un pericol sau să respectați un termen limită. Stresul pe termen lung, cunoscut ca stres cronic, poate afecta grav organismul în timp și poate avea efecte de lungă durată asupra sănătății.

Stresul, cum îl recunoaștem

Stresul prezintă o serie de semne comune, care includ printre altele:

- Modificări ale dispoziției

- Palmele umede sau transpirate

- Scăderea apetitului sexual

- Diareea

- Dificultăți de somn

- Probleme digestive

- Amețeli

- Senzație de anxietate

- Boală frecventă

- Scrâșnirea dinților

- Dureri de cap

- Energie scăzută

- Tensiune musculară, în special la nivelul gâtului și al umerilor

- Dureri și dureri fizice

- Bătăi accelerate ale inimii

- Tremurături.

”Trăim într-un secol al stresului. S-a schimbat ceva cu noi, numai și numai elemente de stres, stresul zilnic al serviciului, al familiei, al străzii. Apoi au apărut peste noi șase probleme mari. Una dintre ele este pandemia, alta au fost vaccinările, apoi a apărut toate aceste prețuri, benzină etc, apoi războiul, cu toate discuțiile legate de acest război din apropierea nostră, a apărut peste asta seceta, și ultimul peste asta, în care învârtim discuțiile despre posibilitatea unui accident nuclear. Cât stres ne trebuie?

Față de acestea șase ce mai urmează în continuare? Trebuie să rezistăm, dar cum? Trebuie să ne găsim forța de apărare,să ne întoarcem în lume, peste tot. Trebuie să alegem locurile care ne plac, unde ne simțim bine, învingem stresul. Câteva ore petrecute în natură și putem lupta împotriva stresului, atacului de panică și a fricii.

Frica este foarte gravă. În momentul în care la televizor apar numai știri cu război, cu atac cu bombe, lucruri din acestea, cu refugiați, te cuprinde panica. Iar în fața fricii acesteia nu mai știi cum să reacționezi, poți reacționa greșit”, a declarat prof.dr. Vlad Ciurea la Antena 3.

Principalele afecțiuni induse de stres demonstrează faptul că tensiunea psihică nu are impact doar asupra emoțiilor, ci duce și la apariția a foarte multe boli cronice și inflamatorii. Printre acestea se numără obezitatea, afecțiunile cardiace, boala Alzheimer, diabetul, afecțiunile gastrointestinale sau astmul.

”Nu trebuie să ajungem la această frică, trebuie să fim demni, cu mintea întreagă, trebuie să știm că învingem frica, trebuie să știm că toată puterea pe care ne-a dat-o Dumnezeu este în noi, și dacă putem să îl ajutăm pe cel de lângă noi este foarte bine și să privim cu bine și foarte optimist și să ne spunem că Pot să fac față la toate aceste solicitări.

Stresul ne îmbătrânește total, și celula nervoasă suferă, și sistemul hormonal suferă, și toate glandele și organele noastre interne suferă, și digestia.

Mereu aud de colon iritabil, reflux gastrointestinal sau palpitații, aritmii. Toate se datorează stresului. (...) Tot ce nu ne place să punem în afară, cum apare ceva negativ pentru noi și simți, să punem imediat în afara persoanei noastre.

Trebuie să luăm numai ce este pozitiv, ceea ce este bun pentru munca și ființa noastră”, a mai spus cunoscutul neurochirurg, cel care este mereu cu zâmbetul pe față și cu o vorbă bună la el.

Stresul social, îmbătrânirea sistemului imunitar

Stresul ne face rău din mai multe puncte de vedere: ne poate crește ritmul cardiac și tensiunea arterială, ne poate provoca dureri de stomac și chiar poate declanșa crize de astm.

Dar, potrivit unui nou studiu, nu trebuie să ne facem griji doar cu privire la impactul direct al stresului asupra corpului nostru: acesta poate afecta, de asemenea, funcționarea sistemului nostru imunitar.

Există o cantitate uriașă de dovezi că stresul legat de discriminare și de evenimente traumatice poate provoca daune grave pentru sănătate.

Din acest motiv, cercetătorii din acest studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, au decis să se concentreze pe ceva diferit: stresul social legat de relații și de modul în care ne înțelegem cu alte persoane. Ei au descoperit că stresul social este asociat cu o îmbătrânire crescută a sistemului imunitar, notează Healthing.

Astenia de toamnă, simptome. Alimentul care o înrăutățește. Ciurea: Este un drog, un inamic al corpului

Când suferim de astenie, dormim prost, suntem mai obosiți, ne este greu să ne concentrăm, avem slăbiciune musculară și ne simțim mai triști, mai apatici și mai iritați... Cu alte cuvinte, oboseala ne invadează și ne pierdem vitalitatea fără un motiv aparent.

Astenia de toamnă nu este o boală sau un sindrom, deoarece efectele sale dispar imediat ce organismul se adaptează la schimbările sezoniere, iar cel mai bun tratament este prevenția.

Prin definiție, astenia, cunoscută și sub numele de slăbiciune, este senzația de oboseală a corpului. Este posibil ca o persoană care se confruntă cu slăbiciune să nu poată mișca o anumită parte a corpului în mod corespunzător. Astenia poate duce, de asemenea, la o lipsă de energie pentru a mișca anumite sau chiar toate părțile corpului și poate provoca, de asemenea, oboseală mentală.

Unele persoane se confruntă cu astenia într-o anumită zonă a corpului, cum ar fi brațele sau picioarele, în timp ce alții se pot confrunta cu o slăbiciune a întregului corp, care este adesea rezultatul unei infecții bacteriene sau virale, cum ar fi gripa sau hepatita.

Slăbiciunea poate fi temporară, dar în unele cazuri este cronică sau continuă. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Migrena cu aură, simptome și tratament. Afectează una din trei femei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel