Talcul și acrilonitrilul, clasificate ca "probabil cancerigene". Provoacă mai multe tipuri de cancer

Talc - Foto: Freepik
Talc - Foto: Freepik

Noi date arată riscul de cancer asociat cu talcul și acrilonitrilul. Talcul și acrilonitrilul au fost clasificate ca produse "probabil cancerigene".

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), parte a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a realizat recent o evaluare detaliată a potențialului cancerigen pe care îl poate avea talcul și acrilonitrilul.

Rezultatele acestei evaluări au fost prezentate oficial publicului larg într-un articol sumarizat în The Lancet Oncology și de asemenea, vor fi prezentate mai detaliat și pe larg în volumul 136 al Monografiilor IARC, ce urmează să fie lansat în 2025.

Ce este Acrilonitrilul și cum poate afecta?

Acrilonitrilul este un compus organic volatil utilizat preponderent în producția de polimeri, cum ar fi poliacrilonitrilul și diverse tipuri de cauciuc sintetic. Aceste materiale sunt folosite în confecționarea de textile, produse din plastic, piese auto și materiale de construcție. Expunerea la acrilonitril poate avea loc în timpul proceselor industriale, dar și prin inhalarea fumului de țigară sau prin poluarea aerului.

În cadrul evaluării IARC, acrilonitrilul a fost clasificat în Grupa 1, ceea ce indică o certitudine ridicată că acest compus este cancerigen pentru oameni. Această clasificare se bazează pe dovezi solide, în special dintr-un studiu amplu realizat pe lucrători din diverse industrii.

Rezultatele au arătat o rată crescută de mortalitate prin cancer pulmonar în rândul celor expuși la acrilonitril, comparativ cu cei cu expunere redusă. De asemenea, au fost observate dovezi limitate privind riscul de cancer vezical.

Studiile pe animale au confirmat, de asemenea, potențialul cancerigen al acrilonitrilului evidențiind o creștere a incidenței neoplasmelor maligne. De asemenea, dovezile au arătat că acrilonitilul prezintă caracteristici cheie ale cancerigenilor, cum ar fi genotoxicitatea și inducerea stresului oxidativ.

Talcul, o substanță probabil cancerigenă

Talcul, un mineral natural exploatat pe scară largă, este utilizat în diverse industrii și produse de consum, inclusiv în produse cosmetice și pudre de corp. Expunerea populației generale la talc are loc în principal prin utilizarea produselor cosmetice, dar și prin alimentație sau medicamente.

Grupul de lucru IARC a clasificat talcul drept probabil cancerigen pentru oameni (Grupa 2A), pe baza unor dovezi limitate de asociere cu cancerul ovarian și a dovezilor suficiente din studiile pe animale. Studiile epidemilogice au arătat o creștere a incidenței cancerului ovarian la femeile care au utilizat pudră de talc în zona perineală. Totuși, în majoritatea acestor studii, nu a putut fi exclusă complet contaminarea talcului cu azbest, un cunoscut cancerigen.

În experimentele pe animale, talcul a provocat creșterea incidenței neoplasmelor maligne, iar dovezile au indicat faptul că talcul poate induce inflamații cronice și poate altera poliferarea celulară. Aceste descoperiri au consolidat clasificarea talcului ca fiind probabil cancerigen.

Evaluările precedente și impactul noilor descoperiri

Această evaluare actualizată a IARC înlocuiește evaluările anterioare ale talcului, care nu conținea azbest sau fibre de tip asbestiform. În 2006, talcul utilizat în pudrele de corp a fost clasificat ca fiind probabil cancerigen pentru oameni (Grupa 2B). De asemenea, talcul inhalat care nu conținea azbest nu a fost clasificat anterior ca fiind cancerigen (Grupa 3).

Noile clasificări și dovezi evidențiază riscurile asociate cu expunerea la aceste substanțe, subliniind necesitatea unor măsuri preventive, atât în mediul ocupațional, cât și pentru consumatori, pentru a reduce riscurile de sănătate asociate.

Rezultatele acestor studii ar putea avea un impact semnificativ asupra reglementărilor și politicilor de sănătate publică în viitor, mai spun experții de la Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), parte a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel