Tampoanele pentru femei, scoase din lista produselor de lux

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Produse de igienă  FOTO: Pixabay
Produse de igienă FOTO: Pixabay

Tampoanele pentru femei sunt impozitate, la fel ca vinul și țigările, în multe state ca Germania, Ungaria ori Grecia. În schimb, la polul opus se află țări ca India, Kenya și Canada.

Tampoane, femei. Vinul, țigările și tampoanele sunt clasificate drept „mărfuri de lux" în Germania și impozitate la cea mai mare rată posibilă, potrivit CNN. Lucrurile se vor schimba din 1 ianuarie 2020: impozitul la obiectele sanitare, inclusiv tampoane, va scădea de la 19% la 7%. Iar asta datorită unei campanii de creștere a egalității drepturilor.

Tampoane, femei. Costurile asociate

Deputatul Ecran Lisa Paus a afirmat că mișcarea a fost un „mare succes" și „un pas important către sistemul fiscal care nu face discriminări împotriva femeilor". Ministrul Finanțelor din Germania, Olaf Scholz, a declarat reporterilor la o informare de presă luna trecută că "multe femei au făcut campanie pentru acest lucru și acum o punem în practică".

Un raport al primăriei din Londra a estimat anul trecut cât scoate din buzunar o femeie, de-a lungul vieții, pentru tampoane: 2.280 de lire sterline (2.945 de dolari). Iar în acest preț nu sunt "incluse" costurile asociate: ameliorarea durerii, lenjeria de înlocuire și zilele bolnave de la muncă și școală. Nanna-Josephine Roloff, una dintre coordonatoarele campaniei, spune că "produse precum somon, caviar, trufe, nopți la hotel sau călătorii în taxi sunt impozitate mai mici decât produsele de igienă a femeilor".

Tampoane, femei. Situația din Irlanda și Kenya

CNN mai amintește că Germania are una dintre cele mai mari cote de impozitare pe tampon în UE, primul loc fiind Ungaria, unde femeile au scos un impozit de 27% pe produsele lor de igienă, urmată de Danemarca, Croația și Suedia cu 25%".

Autoritățile din Franța, Spania, Portugalia și Țările de Jos vor pune în practică modelul Germaniei privind tampoanele. Singura țară din UE care are o cotă zero de impozit pe mărfurile sanitare este Irlanda. Între timp, Grecia și-a mărit efectiv impozitul de la 13% la 23% ca răspuns la criza de austeritate. La nivel global, doar o parte din țări au taxă zero adăugată produselor sanitare, inclusiv Canada, India, Kenya și mai multe state americane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel